24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Sandžak

Javnosti dostupan sporazum o realizaciji nastave na daljinu na bosanskom jeziku

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je, na Zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja koji je uputila redakcija SNews-a, javnosti stavilo na uvid Sporazum o saradnji između Ministarstva, Matice bošnjačke i Sandžak TV koji se odnosi na realizaciju nastave na daljinu putem tv kanala na bosanskom jeziku.

Fetić i Fehratović potpisali su sporazum 19. marta 2020. godine u Beogradu (Foto: NA SANA, arhiv)

Sporazum o saradnji

“Jedini nosilac izvođenja nastave na daljinu na bosanskom jeziku u Republici Srbiji su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Matica Bošnjačka i Sandžak televizija”, navedeno je u članu 4. sporazuma koji je s jedne strane, 19. marta ove godine, potpisao ministar Mladen Šarčević, a s druge za Maticu bošnjačku Jahja Fehratović i za Sandžak TV Salahudin Fetić.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić je tim povodom ukazala je da su ovakvim postupcima Ministarstva prosvjete i NVO “Matica bošnjaka” sebi dali za pravo da paralelno sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem pokušavaju da organizuje nastavu na daljinu na bosanskom jeziku i da pokušava da program emituje na nekoj lokalnoj televiziji koja nema dovoljnu pokrivenost, te ne ispunjava uslove emitovanja programa nastave na daljinu.

“Na osnovu Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina Bošnjačko nacionalno vijeće je jedino ovlašteno da predstavlja Bošnjake i odlučuje o pitanjima iz oblasti obrazovanja na bosanskom jeziku”, ističe se u pismu BNV-a koje je tada dostavljeno medijima.

U vezi nastave na bosanskom jeziku i publikovanog sporazuma SNews je zatražio više informacija koje će objaviti narednih dana.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: