16 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Regija

KFOR: U Zvečanu ranjeno 30 vojnika, tri iz vatrenog oružja

Broj mirovnjaka ranjenih tokom jučerašnjeg ničim izazvanog nasilja u opštini Zvečan je 30. Višestruke povrede, uključujući prelome i opekotine od improvizovanih eksplozivnih zapaljivih naprava zadobilo je 11 vojnika iz italijanskog i 19 iz mađarskog kontingenta. Tri mađarska vojnika su ranjena upotrebom vatrenog oružja. Njihove povrede nisu opasne po život, saopštio je KFOR.

Misija KFOR-a koju vodi NATO povećala je svoje prisustvo u četiri opštine na sjeveru Kosova kako bi smanjila rizik od eskalacije, nakon što su novoizabrani gradonačelnici pokušali da preuzmu dužnost.

“Trupe KFOR-a su kasnije napadnute od strane sve agresivnije mase. KFOR uvijek djeluje odlučno i uzdržano, u okviru strogih Pravila angažovanja. U ovom slučaju, odgovorila je na ničim izazvane napade nasilne i opasne gomile, dok je svoj mandat UN-a izvršavala na nepristrasan način”, ističe se u saopštenju.

Komandant misije KFOR-a, general-major Angelo Michele Ristuccia, lično prati razvoj situacije i izražava solidarnost sa vojnicima NATO-a koji su povrijeđeni tokom sukoba i njihovim porodicama.

“Da bi se izbjegli sukobi između strana i minimizirao rizik od eskalacijom, mirovne snage KFOR-a sprečile su prijetnje po živote kosovskih Srba i kosovskih Albanaca. Obje strane moraju preuzeti punu odgovornost za ono što se dogodilo i spriječiti bilo kakvu dalju eskalaciju, umjesto da se kriju iza lažnih narativa”, izjavio je Michele Risuccia

KFOR će, kako se predočava, nastaviti da preduzima sve neophodne mjere da osigura bezbjednost i okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom zasnovanim na Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN 1244 iz 1999. godine, zaključeno je u saopštenju iz Kancelarije za odnose sa javnošću KFOR-a.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: