27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Koalicija za slobodu medija poziva Vladu da obezbedi suštinsku medijsku reformu, OEBS zatražio dodatne konsultacije

Koalicija za slobodu medija još jednom poziva Vladu Srbije da usaglasi predloge nacrta Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima sa rešenjima iz Medijske strategije. 

Na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić, članovi radnih grupa za izmene dva zakona, članice Koalicije, nisu dobile na uvid izveštaje sa javnih rasprava, kao ni tekst nacrta dva ključna medijska zakona o kojima Vlada treba da odlučuje, istali su iz Koalicije, a objavila novinarska udruženjua NUNS i UNS.

“Saopštenje Vlade Srbije unosi dodatnu konfuziju u to na koji način je konačan nacrt ZEM rešio pitanje ovlašćenih predlagača članova Saveta REM-a, odnosno koji je od brojnih predloga na koncu našao svoje mesto u nacrtu tog zakona. Podsećamo da je Koalicija javno izrazila neslaganje sa predlogom da Poverenica za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitnik građana budu zasebni predlagači, te da ne može biti reči o kompromisu u ovom članu Zakona ukoliko je Vlada ostala pri takvom rešenju”, ocenjuje se u reagovanju i dodaje da je sastanak sa premijerkom je nedvosmisleno potvrdio da Vlada ne želi da obezbedi diskontinuitet u radu postojećeg Saveta REM-a, iako je to bio jedan od osnovnih zahteva Koalicije i jedna od najvažnijih mera iz Medijske strategije.

Kada je reč o položaju Saveta za štampu, dobili su, kako ističu, usmeno obaveštenje da je usvojeno rešenje o kome se još u aprilu izjasnila Radna grupa za izmenu Zakona o javnom informisanju i medijima, ali do ovog trenutka nisu dobili nacrt predloga zakona kako bi se uverili u tu tvrdnju.

“Na koncu, tvrdnje iz Vlade da su članovi oba zakona, koji su omogućavali povratak države u vlasništvo nad medijima, izmenjeni tako da se odnose samo na Telekom Srbija, ostaju potpuno neprihvatljive, s obzirom da dramatično odstupaju od strateškog opredeljenja Republike Srbije definisanog još 2011. godine, a potvrđenog usvajanjem Medijske strategije 2020. godine. Iako ove tri tačke predstavljaju najznačajnije probleme u nacrtima dva zakona, postoji još niz odredbi čije smo promene ili preciznije definisanje predložili tokom javne rasprave, kako bi obezbedili suštinsku reformu medijskog sektora u Srbiji”, piše u toj oceni.

Smatraju da je od presudne važnosti da Vlada Srbije, pre najavljenog pokretanja postupka po hitnoj proceduri za usvajanje ova dva zakona, još jednom preispita svoju odluku da odstupi od Medijske strategije koja je usaglašena i potvrđena od strane svih zainteresovanih strana – medijske zajednice, kao i same Vlade.

Podsećaju da je Strategija pozdravljena od strane međunarodnih aktera jer je usglašena sa evropskim i drugim međunarodnim standardima što je važno jer se Srbija nalazi na putu za EU.

-OEBS zatražio dodatne konsultacije o medijskim zakonima

OEBS je u poslednjem trenutku zatražio dodatne konsultacije o nacrtima Zakona o informisanju i Zakona o elektronskim medijima, saznaje N1.

Prethodno je predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila da bi dva medijska zakona trebalo danas da budu usvojena na sednici Vlade i potom poslata Narodnoj skupštini.

Premijerka je negirala da se Zakoni o informisanju i elektronskim medijma menjaju da bi Telekom Srbija mogao da legalizuje svoje vlasništvo u televizijama koje je prethodnih godina osnovao.

Dan ranije iz Vlade je saopšteno da se premijerka sastala sa predstavnicima Ministarstva informisanja i telekomunikacija, medijskih i novinarskih udruženja i međunarodnim partnerima povodom završetka javne rasprave o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrtu zakona o elektronskim medijima.

Iz Vlade je zvanično saopšteno da je postignut kompromis, ali sagovornici N1 ne dele sa njom mišljenje.

Premijerka je, kako je saopšteno iz Vlade, istakla da je postignut kompromis oko najvažnijih pitanja koji se tiču implementiranja: Saveta za štampu i izbora za članove Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Međutim, predstavnici novinarskih i medijskih udruženja navode za N1 da niko od njih nije video finalne verzije predloga zakona i da se plaše da će saznati šta u njima piše tek na dan njihovog usvajanja.

Komentari na ZEM

KOMENTARI na ZJIM

Povezane vijesti

%d bloggers like this: