17 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Politika Regija

Lideri koalicija danas o sastavu nove vlade Crne Gore

Lideri tri koalicije koje su na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori osvojile većinu glasova, trebalo bi da se sastanu kako bi razgovarali o svim otvorenim pitanjima koja su aktuelna u ovoj fazi pregovora o formiranju nove vlasti, odlučeno je na sinoćnjem sastanku, pišu Vijesti.

Tokom sinoćnjih razgovora, kojima nisu prisustvovali lideri koalicija “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić, “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić i “Crno na bijelo” Dritan Abazović, prema riječima sagovornika “Vijesti”, razgovarano je o pitanjima na koji način da se formira Vlada.

Sagovornik “Vijesti” istakao je da ništa konkretno nije zaključeno, ali da dijeli stav “da se neka pitanja definišu”.

On je kazao da je dogovoreno da novi sastanak bude u formatu predsjednika stranaka i nosilaca lista i da “njima pripada da rasprave i dogovore” otvorena pitanja.

Drugi sagovornik je kazao da određene nesaglasnosti, posebno u kontekstu protoka vremena i konstitutivne sjednice Skupštine koja će se održati u srijedu, zahtevaju preuzimanje šire odgovornosti svih učesnika.

Predsednik Skupštine trebalo bi da bude izabran u srijedu, 23.septembra, na konstitutivnoj sjednici.

Sagovornik “Vijesti” navodi da sinoć nije donijeta odluka ko će biti predsjednik Skupštine, navodeći da bi to eventualno moglo da bude učinjeno danas, ako se postigne dogovor koji bi podrazumevao i dogovor o široj podeli participacije u vlasti tri koalicije.

Koalicija “Za budućnost Crne Gore” osvojila je 27 mandata, “Mir je naša nacija” 10, a “Crno na bijelo” četiri mandata.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, spor postoji oko toga kome će pripasti takozvani bezbednosni resori – unutrašnji poslovi i policija, odbrana i Agencija za nacionalnu bezbjednost.

Izvor:Vijesti

Povezane vijesti

%d bloggers like this: