28 Aprila, 2024
Aktuelno Art Društvo Kultura Sjenica

Likovna kolonija “Sjenica 2023”

U Sjenici će se krajem ovog mjeseca održati Likovna kolonija “Sjenica 2023”, rečeno je na konferenciji za  medije u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV).

Najavljujući ovaj kulturni događaja koji se u organizaciji BNV-a održava po sedmi put, sekretar Vijeća Samer Jusović je podsjetio da je na 100. godišnjicu od od održavanja, 2017. godina proglašena godinom Sjeničke konferencije, a 13. i 14. avgust  kao posebni dani za Bošnjake.

Podsjetio je na značaj Sjeničkoj konferencije kada je donijet je dokument kojim je zahtjevano rješenje pitanja statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka.

 “Značaj Sjeničke rezolucije je u tome što je u njoj jasno i nedvosmisleno izraženo raspoloženje bošnjačkog naroda o pitanju Sandžaka ali i u pogledu rješavanja pitanja statusa Bošnjaka u tom periodu”, podjetio je Jusović.

Likovna kolonija će i ove godine zadržati međunarodni status.

Selektor kolonije i profesor likovne umjetnosti Emina Ganić rekla su među 11 umjetnika i oni koji dolaze iz Ankare, Prištine, Skoplja, Rožaja, Sarajeva, Priboja, Prijepolja, kao i tri umjetnice iz Novog Pazara.

“To su ujetnici koij su oslobođeni balasta dokazivanja, iako je ova kolonija tematska. Imaćemo okvire kroz koje ćemo razmjejenjvati iskustva i znanja. Tema je enterijer bošnjačke sobe i ženska bošnjačka nošnja”, rekla je Emina Ganić.

Umjetnici će se u Sjenici okupiti od 21. do 26. avgusta, a prva izložba sa ove kolonije biće priređena u sali Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru. Planirano je da izložba kasnije bude prikazana u ostalim sandžačkim mjestima, zemljama regiona i dijajaspori.

Bošnjačko nacionalno vijeće je uzimajući u obzir historijski i kulturološki značaj Sjeničke konferencije ustanovilo likovnu koloniju Sjenica i ona je po prvi put organizovana na stogodišnjicu Sjeničke konferencije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: