Aktuelno Izbori u Srbiji 2023. Novi Pazar Politika Sandžak

Zećirović pozvao Biševca da povuče kandidaturu za gradonačelnika

Predsjednik Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) Edin Zećirović pozvao je večeras kandidada za gradonačelnika liste “Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić” Nihata Biševca da do nedjelje povuče kandidaturu,nakon što ih je kako su naveli u reagiranju, uznemirila vijest da su visokim službenicima lokalne samouprave Novi Pazar juče pravosnažno dosuđene zatvorske kazne zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem.

Zećirović  u javnom pozivu Biševca podsjeća da se radi o, kako je is am izjavio o “ljudima i porodicama visokomoralnih standarda i ljudskih kvaliteta” te da da stoji iza njih, kao najniži stepen odgovornosti .

“Ovo od vas očekujem, kao i svi pošteni i savjesni građani, potpuno svjestan da smo u samoj završnici izborne kampanje i da bi takav vaš čin naškodio ugledu i rezultatu SDP stranke koja vas je i kandidovala, dok bi na drugoj strani omogućila osnovne preduslove za prosperitet društva, što mi je i osnovna intencija. Naime vaša partija je sve ove godine urušavala sistem lokalne samouprave, izmještajući donošenje odluka iz zgrade uprave na neke privatne adrese van ustanova lokalne samouprave što je i dovelo do mogućnosti izdavanja instrukcija prema uposlenicima koji su osuđeni na zatvorske kazne, na šta sam mnogo puta kao odbornik u Skupstini grada i ukazivao”, naglasio je Zećirović.

U reagiranju nekolio sata prije početka izborne šutnje se konstatira da se sve ovo nije se moglo desiti bez znanja i makar prećutnog odobrenja Biševca, i od njega, kao od najodgovornijeg lica, očekuje se zaštita integriteta službenika, što je u ovom slučaju izostalo i proizvelo degradirajuće posljedice.

“Iz svega gore navedenog, kako nas u budućnosti vaši partijski čelnici nebi opet doveli u ovakvu ili slične situacije, a time Grad Novi Pazar u stanje kompromitacije i još većeg beznađa, pozivam vas da okončate ovu višegodišnju agoniju i pomognete da se ukine režim, a omogući uspostava istinskog sistema Lokalne samouprave. Znam da donošenje jedne ovakve odluke nije nimalo jednostavno, ali posljedice koje bi mogle nastati vašom odlukom da ne povučete kandidaturu mogle bi biti daleko veće, neprijatnije i pogubnije po društvo i Grad Novi Pazar. U nadi da će vaša savjest, čast i poštenje nadvladati partijski interes očekujemo odluku o vašem povlačenju do nedjelje ujutru”, poručio je odbornik u dva mandata Skupštine Grada Novog Pazara Edin Zećirović.

Apelacioni sud u Kragujevcu donio je 13. novembra pravosnažnu presudu kojom su trojica gradskih funkcionera Muazfer Dragolovčanin, Ensar Škrijelj i Suad Ljajić, zbog malverzacija u vezi javne nabavke i izvršenih krivičnih djela trgovine uticajem. odnosno zloupotreba službenog položaja osuđeni na zatvorskke kazne nošenjem nanogice u mjestu stalanog boravka.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: