18 Aprila, 2024
Zanimljivosti Zdravlje

Ljekovitost koprive – žare

Kopriva ili žara je samonikla biljka koja ima višestruku namjenu i efikasno dejstvo.

To je zeljasta višesgodišnja biljka koja je rasprostranjena u Evropi, Aziji, Africi i Sjevernoj Americi.
Raste na zapuštenim mjestima kao korov zato ih izbjegavamo, ali ako je nađemo na čistom mjestu trebamo iskoristiti priliku i ubrati. Cvjetovi i listovi prekriveni su žarnicama sa neuglednim srcolikim listovima i cvjetovima ubraja se u jednu od najcjenjenijih ljekovitih biljaka. Koprivu su koristiki za masažu, protiv reume i artritisa, a Rimljani su ga koristili kao lijek, Njemci su je koristili za vojnu uniformu u svjetskom ratu, a što se tiče industrije od koprive se dobija žuta boja.

Šta raditi kada kopriva opeče (opelja)?

Ako je moguće, nemojte dodirivati i trljati pogođeno područje 10 minuta. Prelijte mjesto na koži čistom vodom ne dodirujući je. Iako je prvih nekoliko minuta intenzivan bol, možete da sprečite da se bol nastavi danima izbegavanjem dodirivanja ili trljanja.

Sapun i čista voda pomažu da se uklone hemikalije koje biljka luči i uzrokuju bol, otok, crvenilo i svrab. U većini slučajeva bol se ili potpuno ublaži ili znatno smanji kada se opere pogođeno područje.

Nježno nalijepite jaku traku, poput trake za popravku, na pogođeno mjesto, a zatim je povucite. Ovo pomaže uklanjanju preostalih vlakana sa kože.

Osip izgleda poput košnice, podignut je i ima bijele plikove. Pečenje, bol i svrab su intenzivni. Trajanje ovih simptoma varira od osobe do osobe i zavisi od toga šta se radi za čišćenje pogođenog područja kako je prvo opisano.

Koristite lišće sa drugih biljaka. Namakanje listova cvjeta laabade ili kane može pomoći. Ove biljke rastu na istim mjestima kao i kopriva. Pronađite jednu od dvije biljke i zgnječite nekoliko listova da biste izvadili njihove sokove. Trljajte slomljeno lišće na pogođeno mjesto.

U pogođenim područjima može biti vrlo jak svrab, ali pokušajte da ga ne ogrebete. Grebanje ih može dodatno iritirati, moguće oštetivši kožu i uzrokujući da simptomi i dalje traju.

Neka zahvaćeno područje bude pokriveno hladnim oblogama kako biste pružili neko olakšanje.

– Lijek protiv anemije, čisti krv

Kopriva sadrži velike količine gvožđa, najbolji prirodni lijek protiv anemije, smanjuje krvni pritisak i pročišćava krv. Pored gvožđa sadrži kalcij, magnezij, fosfor i silicij. Najbogatija biljka vitaminom C kada se koristi u svježem obliku, ali se svježa ne koristi zbog problema sa probavom pa se preporučuje blanširanje listova i tako gubi dejstvo vitamina C, ali uništava žare i može da se konzumira. Kopriva je bogata i aminokiselinama i ugljenim hidratima pri čemu vraćaju energiju i snagu organizmu, također i ojačavaju imunosistem.

Listovi koprive pomažu u postizanju besprekorne kože. Sušeni listovi koprive koriste se spolja i lokalno za liječenje bubiljica i mrlja na koži. Sušeni ekstrakti koprive se koriste ne samo za smanjenje akni, već i kao tonik za za masnu kožu sklonu aknama. Listovi koprive efikasni su u liječenju kožnih bolesti poput ekcema, uboda insekata i vodenih kozica. Korišćenje koprive jedan je od najstarijih tretmana za borbu protiv gubitka kose. Masaža vlasišta uljem koprive efikasna je protiv opadanja kose.

Kopriva ne samo da pomaže u borbi protiv gubitka kose, već pomaže i njenom ponovnom rastu. Listovi koprive bogati su silicijumom i sumporom. Ovo čini kosu sjajnijom i zdravijom. Ako kosu isperite vodom od koprive, obnavljanje izgubljene kose će se ubrzati.

Problem peruti rješava mješavina sušenog lišća koprive i kokosovog ili senfinog ulja koje se umasira u kožu glave. Ostavite ga u kosi preko noći. Ovo je vrlo efikasan tretman za perut. Masaža na vlasištu vodom dobijenom drobljenjem svežih listova koprive jedna je od metoda lečenja peruti.

Kopriva reguliše rad jetre i pankreasa, dobra je protiv opadanja kose, protiv akni i reguliše šećer u krvi, značajan uticaj ima i kod nesanice i nervoze.

U proljeće se sakupljaju listovi, suše i pije se čaj od njih, a u jesen korijen se izvadi i od njega se također pije čaj. Čaj od koprive se pije mlak i gutljaj po gutljaj radi boljeg dejstva. Što se tiče jela može se koristiti za čorbe, pite, rolate, salate.

Sad je pravo vrijeme za branje kopriva samo nađjite čisto mjesto, dobre rukavice i iskoristite njene blagodati.

 

 

 

 

 



                

Povezane vijesti

%d bloggers like this: