27 Februara, 2024
Aktuelno Ekonomija Srbija

Mali: Dva puta po 30 eura svim punoletnim građanima, prva isplata u maju

Srbijanski ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će država isplatiti dva puta po 30 eura svim punoletnim građanima koji se prijave za ovu vrstu pomoći.

“Isplata će biti organizovana u maju i u novembru ove godine. To važi za sve državljane Republike Srbije, a predviđeno je i dodatnih 50 eura za penzionere, koji ne moraju da se prijavljuju jer će automatski dobiti uplate. Prvu uplatu mogu da očekuju već prve nedelje maja“, rekao je Mali i naveo da će prijava koja počinje 28. aprila biti organizovna na isti način kao i prošle godine, kada se za 100 eura prijavilo 6,1 miliona građana.

Mali je istakao da će pomoć od 100 evra dobiti svi Srbi sa Kosova, uključujući i djecu, dok nezaposleni (Srbi) na Kosovu mogu očekivati dodatnih 100 eura. Naveo je da se razmišlja i o dodatnoj pomoći nezaposlenima u centralnoj Srbiji, te da će narednih dana biti poznat stav po tom pitanju.

Objasnio je da država nastavlja sa pomoći građanima i privredi, radi očuvanja postignutih rezultata, te da će u okviru trećeg paketa pomoći, za šta je izdvojeno oko 250 milijardi dinara, polovinu minimalne zarade za tri meseca po zaposlenom dobiti i velika preduzeća.

„Riječ je o ukupno 1.500.000 zaposlenih. Svako od njih će dobiti za tri mjeseca ukupno 48.000 dinara od države. Dodatno ćemo pomoći i turizmu, sektoru koji je najugroženiji. Oni će pored ove pomoći dobiti dodatnu cijelu minimalnu zaradu. Osim toga, pomažemo i gradske hotele, koji će dobiti 350 eura po individualnom ležaju, odnosno 150 eura po smještajnoj jedinici“, rekao je on.

Precizirao je da je tu vrstu pomoći prošle godine dobilo 312 hotela, dok u sektoru turizma ima oko 12.000 registrovanih privrednih subjekata sa oko 65.000 zaposlenih.

Treći paket pomoći, kako je naveo ministar, predviđa podršku i sektoru prevoza putnika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica.

„Ovom mjerom, autoprevoznici će dobiti 600 eura po autobusu. Registrovano je 6.125 autobusa, za koje je moguće ostvariti ovu vrstu pomoći“, rekao je on.

Ministar finansija je podsetio da deo paketa mera ekonomske pomoći čini i garantna šema, za šta je obezbeđeno 500 miliona evra za nastavak postojeće, kao i dodatnih 500 miliona evra, što će privredi omogućiti povoljne kredite za koje država garantuje.

Istakao je da se država bori na dva fronta, ekonomskom i zdravstvenom.

Mali je zaključio da je Srbija pokazala da je stabilna i prije svega odgovorna, kao i da se odlično pozicionirala očekujući otvaranje globalne ekonomije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: