25 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Politika

Vuksanović Stanković u Skupštini Crne Gore: Pitanje genocida u Srebrenici je civilizacijski test (VIDEO)

Narodna poslanica SDP-a u crnogorskoj skupštini Draginja Vuksanović Stanković je ukazala da je pitanje genocida u Srebrenici civilizacijski test našeg društva, ta da “ovo nije političko ili ne daj Bože dnevno političko pitanje – ovo je civilizacijsko pitanje”.

“Svako ko negira ili umanjuje zločin genocida ili ga nemušto tretira mora znati da time čini neoprostivi grijeh prema nevinim žrtvama”, istakla je tokom obraćanju Vuksanović Stanković u Parlamentu Crne Gore gdje se danas razmatra Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, koji je predložila opoziciona, Bošnjačka stranka Crne Gore.  

Između ostalog je upitala da “li imamo li dovoljno ljudskog u sebi da zlo nazovemo pravim imenom” i naglasila da dio vlade i ministar pravde brukaju Crnu Gori i negiraju genocid u Srebrenici.

Na sjednici vlada napetost, a tenzije su porasle kada je neko od prisutnih kazao “da ako kažemo ‘tzv. Republika Srpska’, isto bi bilo da kažemo ‘tzv. Bosna i Hercegovina'”.

Na to je žustro reagirala zastupnica Draginja Vuksanović Stanković, gdje je skrenula pažnju predsjedniku Parlamenta da povede računa o tome da se ne vrijeđa identitet druge države, te je kategorično poručila da RS nije, niti će ikada biti država.

“Vi ste drugi čovjek Crne Gore i zamolila bih vas da s tog mjesta drugi put budete pažljiviji i da ne dozvolimo ni na jedan način da se u ovom Domu vrijeđa identitet druge države. Ovdje je maloprije rečeno da ako kažemo “tzv. Republika Srpska”, isto bi bilo da kažemo “tzv. Bosna i Hercegovina”. To nije tačno jer je BiH država, a RS nije i nikada nije bila, niti će biti”, kategorična je bila Vuksanović-Stanković.

Podsjetila je i na posjetu premijera Krivokapića prilikom zvanične posjete RS-u gdje nigdje nije bila istaknuta zastava Bosne i Hercegovine, te je još jednom naglasila da je RS samo entitet, a BiH država.

Osim toga, zastupnica Vuksanović Stanković je govorila i o tome zašto crnogorski parlament treba usvojiti rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici.

“Oni koji u Ratku Mladiću vide samo Srbina najveći su neprijatelji srpskog naroda. Nenormalno je pored toliko izuzetnih i časnih ljudi iizabrati zločinca da se sa njim identifikujete”, istakla je pna podsjetivši na jučerašnju poruku glavnog haškog tužioca Serdge Brammretza da je poricanje genocida posljednji stepen genocida.

Ona je na društvenim mrežama objavila da saradnik ministrice prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić direktno slavi ratnog zločinca Ratka Mladića.

“Sad je odgovornost na njoj i ona mora podnijeti ostavku zbog ovog skandala. Ova Vlada je, ako izuzmemo usiljena foliranja prema zapadu, na pozicijama ratnih 90-ih. Zato mora da ode da bi CG išla naprijed”, poručila je zastupnica u parlamentu Crne Gore.

Izvor. Faktor, SNews

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: