24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Novi Pazar

Međunarodna naučna konferencija “Savremeni problemi matematike, mehanike i informatike” na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru danas je otvorena Šesta međunarodna konferencija pod nazivom „Savremeni problemi matematike, mehanike i informatike (CPMMI 2020)“, koja je  elektronskim putem okupila  preko 40 učesnika iz zemlje i inostranstva: Kanade, Rusije, Bjelorusije, Indije, Turske, Irana….

Kako je saopšteno sa te viskoškolske ustanove konferencija se ove godine održava u posebnim okolnostima, koje je nametnula epidemija korona virusa: sam čin otvaranja u prostoru Državnog univerziteta u Novom Pazaru, sa maskama i uz poštovanje fizičke distance, u sali tek trećina učesnika, dok je na raznim meredijanima širom svijeta još trudesetak eminentnih naučnika i profesora, povezanih putem elektronske mreže.

Rukovodilac master i doktorskih studija Državnog univerziteta prof. dr Ćemal Dolićanin, pod čijim je rukovodstvom ova konferencija  pokrenuta prije deset godina, otvarajući skup istakao je da je ovo prilika da vodeći profesori, naučnici i istraživači razmjene ideje i saznanja i doprinesu unapređenju kvaliteta u oblasti matematike, mehanike i informatike.

Prema njegovim riječima, tokom proteklih godina ostvaren je značajan napredak u pomenutim naučnim oblastima što omogućava rješavanje mnogih praktičnih problema.

Rektor  Državnog univerziteta u Novom Pazaru prof. dr Miladin Kostić ističe da međunarodna matematička konferencija značajno doprinosi jačanju naučno-istraživačkog rada i poziciji ove visokoobrazovne institucije u sistemu visokog obrazovanja.

Prof. dr Teodor Atanacković, akademik SANU, ocenio je da je i po broju učesnika i po kvalitetu radova, ovo skup sa značajnim doprinosom oblastima matematike, mehanike i informatike. Prof. dr Stevan Pilipović, akademik SANU, istakao je da je ovaj naučni skup prilika i da se obilježe dva jubileja osnivača konferencije, prof. dr Ćemala Dolićanina, 50 godina njegovog rada u nauci i nastavi  i 75 godina rođenja.

„Njegov projekat-Državni univerzitet u Novom Pazaru, čiji je on prvi rektor, u pedagoškom i naučnom smislu ovu sredinu je podigao na evropski nivo“, ojcenio je Pilipović.

Među imenima svjetskog glasa u agendi ovog značajnog skupa, pored akademika SANU Teodora Atanackovića i Stevana Pilipovića  su: Anatolij Antonevič, Erberhard Malkovski, Ljubiša Kočinac,  Dragan Đorđević, Miloš Arsenović, ali i  nastavnici i saradnici Državnog univerziteta u Novom Pazaru, koji su budućnost ove visokobrazovne institucije, predočeno je sa ove visokošlske ustanove.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: