19 Aprila, 2024
Izjava dana

Muhamed Đerlek Max

Poznati karikaturista iz Novog Pazara Muhamed Đerlek Max izjavio je da karikatura ni danas nije izgubila na značaju, da je to glas javnosti koji se temelji na apsurdu

Da bi neko postao tema i lik u karikaturi, preporučuje, ”potrebno je da uradi neku glupost, nešto ukrade ili slično”, a takvi mogu da budu i tema za univerzalnu poruku, kako kaže, što uglavnom i čini.

„Karikatura jeste glas javnosti koja je kritična i samokritična, koja zna da kritikuje, prihvati kritiku i da samu sebe kritukuje. Vjerujem da je u Srbiji takvih više ali su oni sad kao prigušeni, kao da čekaju nešto“, smatra Max uz konstataciju da „danas u Srbiji nema dobrog opozicionara, bez putera na glavi, koji može da stane ispred naroda“.

Na pitanje kako je praviti karikaturu iz Novog Pazara i Sandžaka, gdje je rođen i živi, kaže da to nije nimalo lako ali da je ovdašanji mentalitet, kao specifičan kritikovao i provlačio ga ponekad kroz karikaturu.

„Rijetko sam pratio ovu našu politiku, odmah sam osjetio da se narod dijeli. Volim da radim karikaturu sa opštom i univerzalnom porukom. To mi je ishodiše, komuniciram putem karikature. Tako se zapravo održavam“, zaključuje priznajući da ne odlazi u kafečajnice i kafane i da nije posebno komunikativan tip.

Na 21. Međunarodnom salonu antiratne karikature u Kragujevcu poznati karikaturista iz Novog Pazara Muhamed Đerlek Max ponovo bio je laureat. Ovoga puta dobio je nagradu gradonačelnika Bidgošča iz Poljske.

24. oktobar 2021. Anadolu Agency (AA)

Povezane vijesti

%d bloggers like this: