16 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo

Na Cetinju počeli protesti, građani uklonili zaštitinu ogradu

Uoči najavljenom sutrašnjeg ustoličenje mitropilita SPC-a Joanikija građani su danas na Cetinju uklonili zaštitnu ogradu ispred Dvora Kralja Nikole.

Foto: gradski.me

Okupljanja i protesti već su počeli, objavila je RTCG.

Na trgu kordon policije, obezbjeđuje javni red i mir. Zaštitne ograde postavljene su jutros na Dvorskom trgu, ali i u okolnim ulicima koje vode ka Cetinjskom manastiru.

Pojačano je i prisustvo policije u okolini Cetinjskog manastira.

Podsjetimo najmanje 1.800 uniformisanih pripadnika službe i veliki broj starješina i pripadnika kriminalističke policije, sutra će biti angažovano na očuvanju javnog reda i mira na Cetinju.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost Vlade Crne Gore izrazilo je zabrinutost zbog stanja bezbjednosti, u susret najavljenim javnim okupljanjima, te je izdalo smjernice organima obavještajno-bezbjednosnog sektora Crne Gore da pojačaju koordinaciju u cilju očuvanja ustavnog poretka i zaštite Ustavom predviđenih prava i sloboda, saopšteno je nakon današnje sjednice tog tijela kojom je predsjedavao premijer Zdravko Krivokapić.

Na sjednici su, kako se navodi u saopštenju, članovi Vijeća upoznati sa posljednjim procjenama bezbjednosti koje su prezentovale Agencija za nacionalnu bezbejdnost i Uprava policija, a vezane za ustoličenje mitropolita Joanikija, na Cetinju 5. septembra.

“Vijeće za nacionalnu bezbjednost apeluje na sve društveno-političke aktere, predstavnike medija, kao i sve građane, da daju doprinos smirivanju tenzija i očuvanju mira i sigurnosti. Članovi Vijeća biće u stalnoj komunikaciji i zasjedanju”, ističu u saopštenju.

Sjednici su prisustvovali svi članovi Vijeća, a po pozivu i direktor Uprave policije Zoran Brđanin.

Sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost trajala je pet časova.

Članovi Vijeća razmatrali su aktuelnu bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kazao je u srijedu da se bezbjednosne procjene za Cetinje rade iz sata u sat i da generalno gledano nijesu povoljne. Na prethodnoj sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost, koja je održana 23. avgusta, zaključeno je da je situacija redovna, stabilna i mirna.

Vijeće je tada donijelo zaključak da organi obavještajno-bezbjednosnog sektora intenziviraju aktivnosti iz djelokruga njihovog rada povodom najavljenih javnih okupljanja.

Uputili su apel svim akterima društveno-političke i medijske scene u Crnoj Gori da doprinesu smirivanju tenzija.

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) je ranije izjavio da neće odustati od ustoličenja na Cetinju.

Podgorički mediji su objavili da je kolona autobusa krenula je iz Beograda ka Cetinju, kao i da su članovi navijačkih grupa iz Beograda stigle na Cetinje.

Autobusi prevoze putnike koji su krenuli da podrže ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija koje će biti upriličeno 5. septembra u Cetinjskom manastiru.

Prije ustoličenja, mitropolija će večeras organizovati  doček patrijarha SPC Porfirija u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Izvor: RTCG, CDM

Povezane vijesti

%d bloggers like this: