26 Aprila, 2024
Aktuelno Globus Vremeplov

Na današnji dan u sudnici umro Muhammed Mursi

Prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Muhamed Mursi umro je na današnji dan, prošle 2019. godine, u sudnici.

Prema tadašnjim navodima egipatske državne televizije, Mursi je izgubio život nakon što je prethodno ostao bez svijesti u sudnici.

Dženaza je održana dan kasnije u mjestu Nast, istočno od centra Kaira, uz maksimalne mjere sigurnosti, a prisustvovali su joj članovi Mursijeve porodice i njegovi advokati.

Mursi je ukoopan na groblju u kojem su sahranjivani ugljednici i sledbenici Muslimanskog bratstva.

Bivši egipatski predsjednik Muhammed Mursi, kojeg je vojska smijenila 2013. godine, prema tadašmnjem pisanju medija u svijetu, se onesvijestio nakon sjednice suda, na kojoj je bio optužen za špijunažu i nakon toga je umro. Bivši egipatski predsjednik je imao 67 godina.

Nekoliko minuta prije svoje smrti Mursi upozorio je da ima mnogo tajni da ispriča, izjavio je anonimni sudski zvaničnik.

Prema riječima zvaničnika, Mursi je, sjedeći iza staklenog paravana, zatražio da se obrati sudu, što je sudija dozvolio.

Uprkos tome što je dobio odobrenje da se obrati, Mursi (67) se suzdržao od iznošenja tajni, rekavši da bi one mogle da naruše nacionalnu bezbjednost Egipta.

Morsijev sin, Ahmed Sudan, koji je jedan od čelnika londonskog ogranka Muslimanskog bratstva, zabranjenog u Egiptu, poručio je nakon smrti svog oca na Fejsbuku da je smrt njegovog oca “ubistvo s predumišljajem” i dodao da su bivšem egipatskom predsjedniku uskraćeni lijekovi i posjete, te da su rijetko dobijali informacije o njegovom zdravstvenom stanju.

“Stavljen je iza staklenog kaveza (tokom suđenja). Niko nije mogao da ga čuje ili da zna šta se dešava sa njim. Nije imao nikakve posjete mjesecima, skoro godinu dana. Žalio se i da ne dobija lijekove. Ovo je ubistvo sa predumišljajem. Ovo je spora smrt”, poručio je Ahmed Sudan na svom Fejsbuk nalogu.

Morsi je politički uspon započeo kao član Muslimanskog bratstva i izabran je za predsjednika 2012. godine, naslijedivši Hosnija Mubaraka, u prvim slobodim izborima u Egiptu.

Bio je peti predsednik Egipta, ali je 2013. godine svrgnut u državnom udaru na čijem čelu je bio general egipatske armije Abdel Fatah el-Sisi.

Uhapšen je nakon državnog udara i osuđen na 20 godina zatvora zbog toga što je, kako se navodi, naredio pripadnicima Muslimanskog bratstva da razbijaju proteste protiv njega. Tužilaštvo je tražilo smrtnu kaznu, ali to je preinačeno. U trenutku Mursijeve smrti, više slučajeva se vodilo protiv njega.

Po dolasku na vlast, el-Sisi je proglasio Muslimansko bratstvo terorističkom organizacijom, a od prevrata 2013. godine uhapšeno je desetine hiljada Egipćana, uglavnom islamista, ali i drugih aktivista koji su učestvovali u Arapskom proljeću 2011. godine.

Posljednje dane svog života proveo je u posebnom ogranku kaznenog kompleksa Tora, nazvanog i “škorpionski zatvor”. Mnoge grupe za ljudska prava su saopštile da su uslovi u toj kaznenoj ustanovi daleko ispod egipatskih i međunarodnih standarda.

Ko je bio Muhammed Mursi?

Prvi demokratskim putem izabrani predsjednik Egipta Mohammed Morsi, rođen je 8. augusta 1951. godine u selu Adve u blizini grada Sarkiyye.

Za predsjednika Egipta izabran je na izborima održanim u junu 2012. godine, osvojivši 51,73 posto glasova.

Na vlast došao nakon što je masovnim protestima na ostavku primoran Hosni Mubarak (1981.-2011.) i bio je prvi izabrani predsjednik Egipta.

Morsijeva pobjeda na izborima potvrđena je 24. jula 2012. godine, a na dužnost je i zvanično stupio nakon inauguracije 30. jula iste godine.

Bio je predsjednik Stranke slobode i pravde, političkog krila Muslimanskog bratstva (Ihvan), a u periodu od 2000. do 2005. godine bio je zastupnik u egipatskom parlamentu.

Mohammed Morsi, po zanimanju mašinski inžinjer, bio je oženjen i otac petero djece. Morsi je bio čovjek iz naroda, poznat po skromnosti i skrušenosti. Vjernik, hafiz Kur’ana i borac za ljudska prava.

U hiljadama reakcija na društvenim mrežama ljudi iz regiona ali i iz cijelog svijeta, najčešće, uz objavu njegovih fotografija, citiraju skorašnje Morsijeve riječi iz zatvora: ”Nisu dozvolili da se Kur’an unese u moju ćeliju, a zaboravljaju da sam hafiz Kur’ana već 30 godina. Ja sam samo htio dodirnuti Kur’an i ništa više”.

Izvor: Anadolu Agency (AA), BHRT, B92, AP, SNews

Foto: @TheMorsi

Povezane vijesti

%d bloggers like this: