25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Priboj Srbija

Na Limu kod Priboja 10 hiljada kubika plutajućeg otpada

U toku je koordinisana akcija uklanjanja velike količine plutajućeg otpada iz rijeke Lim, koji je zaustavila lančanica postavljena na teritoriji opštine Priboj, saopštilo je srbijansko ministarstvo zaštite živtne sredine. Kod Priboja se prema procjenama stručnjaka trenutno nalazi više od 10 hiljada kubika ambalažnog, drvnog i ostalog otpada. Pored toga što predstavlja veliki ekološki problem, ovaj otpad može da ugrozi i rad HE “Potpeć”, ali i ostale hidrocentrale u slivu rijeke Drine.

Ministraica Irena Vujović je navela da je u prethodne dvije godine resorno ministarstvo sprovelo niz projekata kako bi se zaštitila rijeka Lim i sanirale deponije u slivnom području na teritoriji Srbije.

Podsjetila je da su zatvorili, sanirali i rekultivisali deponiju “Stanjevine” u Prijepolju, koja se nalazila na samoj obali rijeke, uklonili divlje deponije na obali Lima, izgradili transfer stanicu “Banjica” u Novoj Varoši, gdje će se od sljedeće godine, kada bude puštena u rad, odvoziti otpad iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši.

U toku je i realizacija projekta sanacije posljednje nesanitarne deponije na ovom području u Druglićima kod Priboja, gdje do otvaranja transfer stanice svoj komunalni otpad odlažu pomenute tri opštine.

“Sufinansirali smo i postavljanje lančanica na Limu na teritoriji Prijepolja, Priboja i Nove Varoši. Većina otpada, koji je usljed padavina i porasta vodostaja rijeke prethodnih dana dosspio na lančanice nije sa teritorije Srbije, niti iz ovih opština. Srbija je sve uradila kako bi se višedecenijski problem plutajućeg otpada na Limu riješio, što očekujemo i od susednih država“, rekla je Vujović i dodala da su ekipe javno-komunalnog preduzeća opštine Priboj danima su na terenu, a danas će im se, sa čamcima i mehanizacijom, priključiti i JVP Srbijavode i EPS.

Vujović je poručila da će otpad biti uklonjen narednih dana, ali time problem nije riješen, niti Srbija može sama to da riješi.

“Budući da se radi o međunarodnim rijekama, do trajnog rješenja možemo da dođemo jedino zajedničkim djelovanjem i angažovanjem nadležnih u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini na sanaciji nesanitarnih smetlišta uz rijeke na njihovoj teritoriji, što je Srbija već učinila”,navela je Vujović.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: