26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Regija

Na sjeveru Kosova izvedeni oružani napadi na policiju

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželal Svečla je na konferenciji za medije rekao da se napad na policiju dogodio danas u ranim jutarnjim satima i da činjenice pokazuju da je ovaj teroristički akt izvršen ručnom bombom i AK47, kao i da je bio uperen protiv nekih policajaca Kosova koji su išli da obavljaju smjenu na graničnim prelazima.

Ministar Sveçla je izjavio da su u posljednja tri dana bila četiri napada na policiju Kosova na sjeveru u cilju njihovog zastrašivanja i građana uopšte.

“Cilj institucija Republike Kosovo je da uspostave zakon i red i da se bore protiv kriminala i korupcije bez razlike i diskriminacije bilo koje kategorije”, poručio je on.

Generalni direktor Policije Kosova Samedin Mehmeti je rekao da su se napadi odvijali na sistematski način, pri čemu su prvo korišćeni ježevi na putu, napad kamenicama, pucnjava iz oružja i na kraju pucnjava na patrolu Policije Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti na Tviteru je napisao da je napad na Kosovsku policiju došao iz pravca Srbije.

„Tri dana zaredom (13-15. aprila) kosovski policajci su napadnuti na granici sa Srbijom. Juče i rano danas na našu policiju pucano je i bačena je ručna bomba. Naši izvori su identifikovali da je napad došao iz pravca Srbije“, napisao je Kurti.

-Kosovska policija blokirala je magistralni put koji vodi ka Brnjaku.

Razlog za to je taj što je Tužilaštvo, zajedno sa policijskim istražiteljima, izašlo na uviđaj na lokacijama na kojima su se u posljednja tri dana dogodili incidenti, odnosno napadi na policiju raznim sredstvima, pa i oružjem, valja RTK2.

Policija u blizini ovog prelaza, preporučuje da se dok traje uviđaj, koriste sporedni putevi.

Pored policijskih automobila na putevima, na raznim mjestima su bile i patrole, a primećene su i helikopterske patrole KFOR-a.

Foto: Policija Kosova

Povezane vijesti

%d bloggers like this: