Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Novi Pazar

Najbolji most od špageta napravili studenti Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada

Foto: SNews, arhiv

Studenti Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada pobjednici su na 10.  međunarodnom takmičenju izrade maketa postova od špageta ,,Gradimo mostove znanja”, održanom u prethodna tri dana na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, saopšteno je iz te akademske ustanove.

U nadmetanju graditelja u protekla tri dana učestvovalo je 13 ekipa studenata arhitekture i građevinarstva sa 11 univerziteta iz čitave Srbije i regiona.

Most od špageta, koji su izgradili studenti Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Milan Trivunović, Boban Radmanović i Marko Misojčić, izdržao je opterećenje od rekordnih 110.3 kg tereta.

Drugo mjesto pripalo je ekipi Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu Univerziteta u Kragujevcu, koju su predstavljali: Aleksa Dražović, Srećko Novaković i Boban Županjac. Njihov most podnio je 77.9 kg opterećenja.

Domaćini takmičenja, studenti Državnog univerziteta u Novom Pazaru: Anes Bešić, Elvedin Sinanović i Džemail Mašović osvojili su treće mjesto, a napravili su most na kome je moglo da stoji 62.7 kg tereta.

Prema pravilima takmičenja, u gradnji mostova od špageta pobjeđuje ekipa koja u zadanim dimenzijama sastavi most od špageta koji izdrži najveće opterećenje. Takmičari u gradnji mostova mogu da koriste samo špagete i lijepak.

U komisiji za ocenjivanje kvaliteta i izdržljivosti mostova, bili su: prof.dr Dragoslav Šumarac, dr Petar Knežević, asistent i Demir Vatić, saradnik u nastavi, dok je rektor Državnog univerziteta prof. dr Miladin Kostić bio počasni član komisije.

“Ovo takmičenje potencira i njeguje dvije neprolazne vrijednosti: znanje i prijateljstvo”, rekao je rektor Kostić, naglašavajući da su svi koji učestvuju-pobjednici.

Učesnike je u ime Grada Novog Pazara pozdravio prof. dr Rifat Redžović, a u ime organizatora-Studentskog parlamenta Izet Cama.

Za pobedničke ekipe obezbeđene su prigodne novčane nagrade.

Na takmičenju, koje su podržali Grad Novi Pazar i kompanija „Nova DPI“ učestvovali su studenti iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša, Subotice, Kosovske Mitrovice, zatim Sarajeva, Tuzle, Skoplja i Podgorice.

Ovo takmičenje su prije 10 godina pokrenuli studenti Fakulteta za građevinarstvo u Mariboru, a na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru održano je po treći put.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: