Aktuelno Društvo

U haremu Altun alem džamije ponovo ukopan muftija Zukorlić

U haremu Altun alem džamije u Novom Pazaru danas je obavljena dženaza nekadašnjeg muftije Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamera Zukorlića.

Foto: mesihat.org

Prethodno je u selu Orlje, u tutinskoj opštini, na groblju gdje je dan nakom smrti, 7. novembra 2021. ukopan,  obavljena ekshumacija posmartnih ostataka Muamera Zukorlića, a zatim i obdukcija na Odjeljenju za sudsku medicinu i patologiju Opšte bolnice u Novom Pazaru.

Obdukciju su, kako je rečeno medijima, radili obducenti sudskih medicina iz Beograda, Sarajeva i Hamburga.

Zukorlić je preminuo iznenada u 51. godini na današnji dan prije šest mjeseci, a tada je kao uzrok smrti naveden srčani udar.

Njegov sin, Usame Zukorlić, koji ga je naslijedio na čelu Stranke pravde i pomirenja (SPP) rekao je novinarima uoči ekshumacije da je ovo jako težak trenutak za porodicu, ali da im je potreba za istinom o uzroku smrti bila ispred emocija.

Foto: mesihat.org

Usame Zurkorlić je ranije na društvenim mrežama objavio da je Viši sud u Novom Pazaru odobrio međunarodnu ekspertizu sastavljenu od obducenata sudskih medicina iz ova tri grada, kao i da će proces nadgledati Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Ovaj sud postupa od 11. aprila po njegovoj krivičnoj prijavi Republičkom javnom tužilaštvu (RJT), u kojoj on traži da se utvrdi tačan uzrok smrti njegovog oca.

Usame je ranije predao RJT laboratorijske nalaze koji, kako je pre toga saopštio javnosti, pokazuju da njegov otac nije umro prirodnom smrću, već da je otrovan.

On je u obraćanju javnosti 10. aprila, kojoj su prisustvovali brojni članovi porodice, rekao da je jedna laboratorija utvrdila da postoji visoka vjerovatnoća da je bivši muftija i lider ove partije otrovan teškim metalima, a druga da je otrovan hranom.

Nije precizirao o kojim laboratorijama je riječ, niti iz koje su zemlje, najavivši da će porodica o svemu blagovremeno obaviještavati javnost.

U sklopu istrage Više tužilaštvo ga je saslušalo i predložilo, a Viši sud odobrio da se obavi ekshumacija i obdukcija tijela Muamera Zukorlića.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji saopćio je da će Zukorlićevo tijelo po završetku obdukcije biti ukopano u haremu Altun alem džamije u Novom Pazaru, koja predstavlja jedno od retkih remek djela islamske arhitekture iz 16. stoljeća.

Usame je sada rekao novinarima da je odlučeno da poslije obdukcije bude sahranjen u haremu Altun alem džamije sa ostalim velikanima.

– Govori na ponovnom ukopu i hatme dova u džamiji

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je na svom sajtu objavio govor Usame Zukorlića u kojem je, kako se prenosi, on rekao da “smo danas ovdje na historijskom trenutku”.

Foto: mesihat.org

“Od ovoga što se događa ovih dana i danas i u narednom periodu, posljedice će se osjećati u narednih sto godina. Kada je Muftija rahmetli držao ovakav govor šehidu našem iz Sjenice Edinu Hamidoviću, rekao je: „Od danas Sjenica zavisno kako će ponijeti bajrak šehida ili će vrtoglavo napredovati ili strmoglavo propasti. Braćo i sestre, od danas – kako naš narod bude ponio bajrak Muftije, od toga će zavisi da li će vrtoglavo napredovati ili strmoglavo propasti. Mi ovdje okupljeni smo došli još jedanput da ispratimo našeg vođu. Njegovom smrću ostali smo jetimi, ali Muftija naš, znaj, ona tvoja jedina želja za koju nisi znao da li si je ostvario, znaj da tvojih 30 jetima neće odustati sa tvog puta koliko god bilo teško i na šta god u budućnosti naišli, a mnogo nas je više. Ispunićemo tvoje snove i nepokolebljivo nastaviti tvojim putem. Trideset godina sam odrastao pored rahmetli Muftije. Sudbina je bila da nigdje ne odem u tom periodu, ali, braćo i sestre, svjedočim vam – taj život koji je on vodio je bio poseban život. To znam ja, zna Amir, znamo mi porodica, znaju njegovi najbliži saradnici. Kakav život, kakva smrt. Sa osmjehom nas je ispratio. I kakvo ovo poslije smrti, Allahu ekber”, kazao je Usame Zukorlić, objavljeno je između ostalog na sajtu meshat.org.

Foto: mesihat.org

Predsjednik Mešihata muftija Mevlud ef. Dudića rekao da je odbukcija urađena kako bi se pravda zadovoljila i kako bi se saznao uzrok preseljenja muftije Zukorlića.

Foto: mesihat.org

Nakon ukupa muftije Zukorlića u Altun alem džamiji je od strane imama proučena hatme dova, predočeno je.

Zukorlić je u trenutku smrti bio i na funkciji potpredsjednika Skupštine Srbije.

Izvor: STAV, mesihat.org

Povezane vijesti

%d bloggers like this: