8 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Srbija

Nove mjere Vlade Srbije: Maske i na otvorenom prostoru

Vlada Republike Srbije usvojila je nove mjere za suzbijanje epidemije izazvane virusom Covid – 19. Primena svih mjera počinje od utorka, 24. novembra 2020. godine.

Kako je saopšteno u nove protivepidemijske mjere spada skraćenje radnog vremena do 18:00 sati restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima.

Od utorka je obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gdje se ne mogu izbjeći međuljudski kontakti.

Važiće zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od 5 (pet) osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mjere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 m2 po osobi).

Predviđa se mogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

Novim mjerama Vlade predviđena je stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

Takođe će se sprovoditi stroga kontrola kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mjera koje su na snazi.

Navedene mjere su oročene na period od 10 dana i biće iznova razmotrene u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Kako je navedeno iz Kancelarije za saradnju smedijima Vlada koristi i ovu priliku da još jednom zamoli i najsnažnije apeluje na sve građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i ostalim sugrađanima.

“Sve usvojene mjere imaju za cilj isključivo očuvanje života i zdravlja građana”, poručuju iz srbijanske vlade..

Povezane vijesti

%d bloggers like this: