Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak

Novi Pazar: Liste SDP i SNS-SPS odbile da ponište medijski konkurs i raspišu novi

Opozicione stranke u gradskom parlamentu Novog Pazara zatražile su tokom drugog zasjedanja u ovoj godini da se poništi konkurs za sufinansiranje medija i raspiše novi.

Većina iz redova SDP-a i SNS-SPS, od 24 odbornika, je odbila prijedlog, nasuprot 22 odbornika SDA Sandžaka, Stranke pravde i pomirenja (SPP) i Građanskog pokreta Sandžaka (GPS), koji su, tražili da se u dnevni red uvrsti ta tačka.
Također je traženo da se obustave sve radnje i imenuje nova komisija za ocjenu medijskih projekata, te da se utvrdi pravilo na osnovu kojeg ni jedan korisnik ne može dobiti više od 25 posto ukupnih sredstava predviđenih na konkursu.


Prvo je ispred SDA Sandžaka, odbornica Dinheta Pulić ukazala na, kako je istakla, nepravdu tokom dodjele više od 80 sredstava RTV Novi Pazar, kao mediju stranaka na vlasti.


Prema njenim riječima politička podobnost bio je osnovi kritetijum za dodjelu sredstava na ovom konkursu u prethodnih osam godina, RTV Novi Pazar je partijska televizija kojoj je dodjeljeno preko 83 posto novca, 32,5 miliona od ukupno 39 miliona namjenjenih za sufinansiranej medija.


“Lokaln vlast je favorizovala jedan medij koji je u vlasništvu pojedinaca iz vladajućih stranaka, što je suproto Ustavu Srbije. Javni interes podredila je interesu političke stranke koja vrši vlast u Novom Pazaru. Skupština grada, kao najviše političko i predstavničko tijelo građana Novog Pazara, poštujući princip ravnopravnosti, treba da osigura da svi mediji budu ravnomjerno podržani iz Budžeta grada”, ukazale je Pulić, dodavši da su članovi Komisje za ocjenu medijskih projekata imenovani suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima i Zakonu o opštem upravnom postupku.

Ponovila je stav da je od strane “samozvane skupštinske većine SDP-SNS,SPS, nakon krađe izbora otela suverenitet od građana, sada otimnjem novca od raana, u 2024. godini finansira svoju partijsku televiziju.


“Ako je TV Novi Pazar televizia svih građana, a finansira novcem svih građana, zašto se skupštinsko zasjedanje ne prenosi uživo da mogu građani da vide šta se radi i kakvi sve problemi postoje u ovo gradu”, upitala je ona.

Edin Numanović, ispred SPP-a je rekao da je pet posto sredstava na konkursu za medije dato zaposlenima na RTV Novi Pazar, čime je ta medijska kuća dobila blizu 90 posto sredstava sa ovog konkursa otišlo prorežimskoj medijskoj kući.


“Ovim ugrožavamo i medijski pluaralizam i neovisnost u medijskom izvještvanjau. Šaljemo jako ružnu sliku svijetu jer j šest medija vratilo sredstva, izrevoltirano ovakvim odlukama.Obraćaju se međuanrodnim institucijama, Reagovao je i NUNS koji je pozvao Grad Novi Pazar da isprati ovu nepravdu. Vi se na sve ovo oglušvata i nastavljate politiku koja je je bila i prethodnih osam godina”, kazap je Numnović.

Ocjenio je da je ovakvo stanje nedopustivo jer “grubo se krši sloboda medija i sve tekovine koje su svugde u svijetu još dvedesetih godina prošlog stoljeća postavljene kao standard”.


“To su sredstav namjenjena određenim projektima, to je sufinansiranje i ta sredstva treba da budu samo polovina od projekta koji ta medijska kuća treba da odradi. Vijeli smo da se od ovoh sredstava plaćalo redovno finanijsko održavanje te televizije, što je grub kršenje zakona. Trebalo je da se konsultuje Bošnjačko nacionalno vijeće, s obzirom da su Bošnjaci većina, ništa od toga nije urađeno. Ovo je nedopustivo i apelujem da se na pravedan način tretira ovo pitanje za dobrobit svih građana Novog Pazara” poručio je Numanović.

Odbornici sa SNS-SPS liste


Predstavnici većine nakon iznošeja prijedloga nisu se javljali za riječ u vezi medisjkog konkursa, ali su na glasanju bili protiv da se ova tema uvrsti u dnevni red.

Predsjednik i odbornik Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) Edin Zećirović je, obrazalažući Prijedlog za donošenje odluke o raspuštanju komisije za dodjelu finansijskih sredstava za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja i obnovi procedura za formiranje nove stručne komisije, istakao je da je RTV Novi Pazar, kao Regionana TV prošla dug put od javnog servisa i imala kultno mjesto u ovom društvu, do servisa režima i da be sazlužuje ni jedan dinar iz Budžeta grada, sve do momenta dok se ne vrati građanima.

“Ovo je medij Sandžačke demokrtaske partije. Na čelu ovog medij je suprug jedne od odbornica koja treba u nekom narednom periodu da glasa da se tom privtnom mediju dodijeli iz džepova građana nekoliko stotina hiljada eura, odnosno nekoliko stotina hiljada kamenica kojima će taj medij svoje građane gađati u glavu. To nije Regionalna TV, vi ste joj ukinuli status regionalne, to nije radio televizija Novi Pazar, to je režimska televizija koja treba da se vrati na fabrička podešavanja”, poručio je Zećirović.


Svi prijedlozi opozicije za dnevni red su odbijeni, a nakon skoro pet sati počelo se sa raspravom na najmanje 26 tačaka drugog zasjedanja Skupštine Grada Novog Pazara.

Izvor: M.Halilović, Behar TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: