19 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

Novi saziva Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) počeo sa radom, sve liste očekuju jedinstvo Bošnjaka

Na Konstitutivnoj sjednica novog saziva Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) danas su verifikovani mandati 35 vijećnika sa četiri liste. Većina koja će upravjati predstavničkim tijelom Bošnjaka još nije formirana, ali je postignut dogovor da prva sjednica, kada se očekuje izbor predsjednika i organa Vijeća, bude održana 26. decembra ove godine. Konstitutivnoj sjednici BNV-a prisustvovao je i srbijanski ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tomislav Žigmanov.

Foto: M. Halilović, SNews

Prvom sasjedanju BNV-a predsjedavao je najstariji izabrani vijećnik Hajro Tutić. Nakon izbora radnog predsjedništva, potvrđeni su mandati nacioanalnog vijeća Bošnjaka u Srbiji.

Foto: M. Halilović, SNews

Ministar Žigmanov je nakon formalnog obraćanja vijećnicima rekao da je u Novi Pazar došao kako bi podržao peti saziv nacionalnog vijeća bošnjačke nacionalne zajednice u Srbije i čestitati im na uspješno završenom izbornom procesu. On je poručio da su Bošnjaci, kao druga po brojnosti nacionalna zajednica koncentrisana u šest opština, važan konstituent multi kulturne scene u Republici Srbiji i da će u Ministarstvu imati partnera u ostavarivanju zakonom svih predviđenih prava i interesa koji počivaju na legitimnosti.

„Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je partner njima u ostvarivanju manjinskih prava, bićemo podrška njihovim nastojanjima. Nastojat ćemo ostvariti jedan kunsultativni, interaktivni odnos sa svim nacionalnim savjetima nacionalnih manjina u Republici Srbiji, njih je 23 i onda kao platforma sa tijelima vlasti, na centralnom nivou i u lokalnim zajednicama, kreativno budemo u funkciji i budemo podrška njihovim nastojanjima u ostvarivanju njihovih interesa i manjinskih prava“, rekao je Žigmanov.

Predstavnici izbornih lista su potvrdili da još nije postignut dogovor o većini, ali su izrazili spremnost da budu jedinstveni i sve liste učestvuju u budućem upravljanju BNV-om.

Foto: M. Halilović, SNews

Nosilac liste koja je osvojila najviše glasova, „Sandžačka demokratska partija – Husein Memić“, Husein Memić je rekao novinarima da je stav ali interes svih Bošnjaka, da sve liste treba da naprave zajednički dogovor.
„Vjerujem da je vrijeme da Bošnjačko nacionalno vijeće, konačno, bude jedinstveno. Cijela izborna kampanja je bila u tom smjeru. Vjerujem da ćemo do 26. decembra ili 12. decembra uspjeti da napravimo dijalog i normaan pristup jer, vjerujem, da je to u interesu svih nas. Dosta je bilo svađa i podjela. Preko nam je potrebno jedinstvo, da Bošnjaci budu pod jednom kapom koja se zove Bošnjačko nacionalno vijeće“, poručio je on.

Foto: M. Halilović, SNews

Prvi sa liste „Bošnjačko jedinstvo – Dr. Sulejman Ugljanin“, Fuad Bćićanin je ocjenio da je konstitutivna sjednica protekla u bošnjakom jedinstvu i svečano i izrazio očekivanje da će prva sjednica i čitav mandat proteći u toj atmosferi.

„Nadam se da će Bošnjaci raditi zajedno, da će vijećnici biti svjesni odgovornosti koju su preuzeli, nastaviti konstinuitet Bošnjačkog nacionalnog vijeća koje je osnovanao prije 32 godine i da će rezultati novog saziva biti nastavak postignutih rezultata u prethodnim mandatima. Pregovaralo se, naša je želja da se, kakao sam i predložio na sjednici, do 26. novembra postigne dogovor i da Bošnjačko nacionalno vijeće u punom kapacitetu nastavi da radi“, izjavio je Baćićanin.

Foto: M. Halilović, SNews

Nosilac liste i “Jedinstveno za slobodno Vijeće – Stranka pravde i pomirenja – dr. Misala Pramenković”, Misala Pramenković je izrazili zadovoljstvo atmosferoma na konstitutivnoj sjednici i pregovorima o budućoj većini.

„Na raspolaganju smo za svaki vid saradnje, ali ono što preferiramo i potenciramo je naš program na kome smo i bazirali ovu kampanj i tačka zajeničkog djelovanja moraju biti bošnjački nacionalni interesi. Ona strana koja vidi sebe u konstruktivnom smislu budućeg saziva će imati otvorenog sagovornika od strane nas“, poručila je Pramenković.

Foto: M. Halilović, SNews

Predstavnik liste “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane”, Admir Muratović je rekao da BNV već u narednoj 2023. godini može da počne da radi u punom kapacitetu.

„Zašto ne svi zajedno, ali svakako potreban broj vijećnika koji su svjesni da Bošnjačko nacionalno vijeće čeka veliki izazov“, kazao je on
Bošnjačko nacionalno vijeće broji ukupno 35 mjesta. Na izborima održanim 13. novembra liste “Sandžačka demokratske partija -Husein Memić“ i “Jedinstveno za slobodno Vijeće – Stranka pravde i pomirenja – dr. Misala Pramenković” su osvojile po 12 mandata, lista „Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin” 10 i lista “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” jednog vijećnika.

Pravo glasa na izborima za BNV u Srbiji imalo je 113.502 Bošnjaka upisanih u poseban birački spisak, a glasalo je 46.319 glasača, odnosno 41,68 odsto Bošnjaka.

Izvor: AA, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: