26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Novi Pazar

Državni univerzitet u Novom Pazaru (DUNP): Nastava počela danas na klasičan način, intonirana državna himna

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP), zbog epidemiološke situacije izostao svečani prijem brucoša, a nova akademska godina, za sve godine studija, počela je danas uz doslednu primenu zdravstvenih mjera, po klasičnom modelu nastave.

Na prvim časovima predavanja intonirana je državna himna, a  16.(oj) generaciji brucoša, među kojima je oko 700 mladića i djevojaka,  podeljeni su indeksi, saopšteno je sa te visokoobrazovne ustanove.

“Model nastave prilagođavaće se kretanju epidemiološke situcije. Ukoliko se epidemija korona-virusa ne bude smirivala, preći će se na kombinovani model, a u slučaju potrebe, u skladu sa preporukama Ministarstva prosvete, Državni univerzitet spreman je i za organizovanje nastave „on line“”, navode sa DUNP-a.

Rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru, Prof. dr Bratislav Mirić, kome je mandat počeo sa novom akademskom godinom, poručio je da je „zdravlje studenata, nastavnika i svih zaposlenih, najvažnije i da će se preduzimati sve mere da se zaštite od epidemije“.

Kao prioritete Državnog univerziteta u Novom Pazaru rektor Mirić navodi jačanje kadrovske strukture, nabavku najsavremenije laboratorijske opreme i unaprjeđenje rada administrativnog osoblja.

„Smatram da je kadrovsko jačanje od presudne važnosti. Državni univerzitet ima mlade ljude na doktorskim studijama i završetkom njihovog školovanja stvoriće se uslovi za podmlađivanje i jačanje kadrovske strukture. Treba da obezbjedimo sredstva za nabavku nove opreme za laboratorije, da bi studenti obavljali vježbe  adekvatno nastavnom planu i programu. Administracija je i do sada odlično radila, ali nastojaćemo da se poboljšaju njeni uslovi rada. Treba da se stvori sinergija između nastavnika, studenata i  administrativnog osoblja, bez obzira kome sektoru ili oblasti  pripadaju , kako bi naš univerzitet djelovao, u pravom smislu te rijeći, kao jedinstven sistem. U tome svakako, pomaže naš model organizacije jer je Državni univerzitet u Novom Pazaru integrisani univerzitet“, rekao je rektor Mirić.

Prorektorski tim rektora Mirića čine: prof. dr Dragoslav Šumarac, zadužen za nauku i prof. dr Zana Dolićanin, koja će voditi sektor međuuniverzitetske i međunarodne saradnje.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: