Aktuelno Društvo Sandžak

Obilježen 5.april, Dan mladih Sandžaka

Asocijacija mladih SDA Sandžaka danas je simbolično obilježila Dan mladih Sandžaka i tom prilikom predala prijedlog odluke o proglašenju 5. aprila za Dan mladih, da se uvrsti na dnevni red Skupštine grada.

Omladina ove stranke podsjeća da je 5. aprila 1991. godine Glavni odbor Stranke demokratske akcije Sandžaka donio odluku kojom su pozvani Bošnjaci i svi ostali građani, a naročito mladi Novog Pazara i Sandžaka, da se ne odazivaju na pozive na regrutaciju i mobilizaciju za bratoubilački rat protiv jugoslovenskih republika i naroda.

“Zahvaljujući tim odlukama, Sandžak je ostao jedina, izrazito multinacionalna, sredina u kojoj je očuvan mir i u kojoj nije bilo ratnih sukoba. Tada su mladi Novog Pazara i Sandžaka gotovo plebiscitarno su prihvatili tu odluku i bili jedna od rijetkih svijetlih tačaka tog vremena”, podsjećaju iz omladine SDA.

Asocijacija mladih SDA Sandžaka svake godine obilježava ovaj datum, počev od 2012. godine, kada je ova omladinska organizacija i donijela odluku o obilježavanju ovog datuma.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: