24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Priboj Sandžak

OCD Novog Pazara traže procesuiranje policajaca u Priboju

Povodom video-snimka sa kafanskog veselja objavljenog 2. januara 2022. na društvenim mrežama i u medijima, na kojem su, pored ostalih gostiju, starešine i pripadnici policijske uprave Priboj i granične policije Srbije, a na kojem su pjevane pjesme u kojima se veliča genocid u Srebrenici i poziva na ponavljanje genocida i ubijanje Bošnjaka, novopazarske nevladine organizacije, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, KC DamaD i Urban-In najoštrije osuđuju pjevanje nacionalističkih i šovinističkih pjesama i izražavaju zabrinutost za bezbejdnost, mir i sigurnost bošnjačkog stanovništva na prostoru Republike Srbije.

“1. Zahtjevamo od Ministarstva policije i tužilaštva da hitno reaguju i da procesuiraju i kazne učesnike ovog sramnog događaja.

2. Zahtjevamo od nadležnih državnih organa i institucija da prestanu sa negiranjem i konačno priznaju genocid u Srebrenici.

3. Zahtjevamo od nadležnih da rasvjetle sve zločine koji su se desili u Sandžaku tokom devedesetih i zločince kazne.”, navodi se u reagiranju organizacija civilnog društva Sandžački odbor za zaštiu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar “DamaD” i Urban-In

Povezane vijesti

%d bloggers like this: