19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

YIHR: U Priboju su policajci otvorili stare i nove rane genocida

Inicijativa mladih za ljudska prava zahtjeva od Tužilaštva i od MUP-a da hitno pokrenu odgovarajuće postupke protiv pripadnika MUP-a koji su pjevali nacionalističke pesme koje predstavljaju zvučnu podlogu za mural Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici.

„Pojedinci koji pjevaju ovu pjesmu u javnosti, niti jedan dan više ne smeju biti pripadnici policije. Nacionalističke tenzije koje se podgrevaju u Beogradu, u Sandžaku proizvode osećaj straha, nebezbjednosti i uznemirenosti, a snimak na kome policajci pevaju pjesmu koja poziva na genocid otvaraju stare i nove rane i traume“, dodaje se u saopštenju.

Kako se još navodi, iako se jedan od prisutnih policajaca koji je organizovao slavlje na kome se pevala ova pesma Dragan Zeković javno izvinio putem objave na Facebook-u, epilog ovog slavljenja genocida i ratnih zločina mora biti u odlukama sudova i disciplinskim kaznama MUP-a, a ne na društvenim mrežama.

„Ukoliko istinski želi da unapredi poverenje bošnjačkog stanovništva Sandžaka, zvanični Beograd mora da rasvijetli do kraja zločine u Sjeverinu, Štrpcima i Kukurovićima, da privede pravdi sve nalogodavce, organizatore i počinioce ovih zločina, ali i da prizna i obešteti žrtve i njihove porodice“, samtraju u Inicijativi mladih.

Zahteva se od MUP-a da hitno obavesti javnost o postupcima koji su preduzeti protiv pripadnika MUP-a sa snimka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: