Aktuelno Bosna i Hercegovina Globus Teatar/Film/TV

Od 20 sati na BHRT ceremonija 93. uručenja “Oskara”, film “Quo Vadis, Aida?” očekuje nagradu

Ceremonija 93. uručenja nagrada “Oskar” koje dodjeljuje američka Akademija za film i nauku biće održana danas u Dolbi teatru u Holivudu, a ove godine u trci za Oscara, u kategoriji za najbolji strani film je i film “Quo Vadis, Aida?”, režiserke Jasmile Žbanić.

“Quo Vadis, Aida?” je film o genocidu u Srebrenici i prvi igrani film na ovu temu.

Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.


BHT1 večeras emituje specijalni program povodom dodjele filmske nagrade Oskar. Osim direktnog prenosa svečanosti dodjele Oskara, gledaoci će moći pratiti cjelovečernji specijalni program “Noć Oskara” koji počinje u 20 sati. Prije uključenja u živi prenos ceremonije dodjele nagrada, razgovarat će se sa brojnim gostima u studiju, a pripremljeno je i mnoštvo priloga posvećenih Oskaru i filmu “Kvo vadis, Aida”. Prisjetićemo se svih onih najvažnijih trenutaka, kao što je dodjela Oscara kada je učestvovao Danis Tanović, a nakon otvorenog programa, pola sata nakon ponoći kreće živi prenos iz Los Anđelesa.


Ovogodišnja dodjela filmskih nagrada drugačija je po tome što nominovani glumci i režiseri nisu morali da prikažu svoje djelo u bioskopima da bi bili u konkurenciji za nagrade, zbog činjenice da su zbog pandemije u većini zemalja bili zatvoreni bioskopi.

Manifestacija će ove godine biti drugačina u odnosu na ranije iz više razloga. Naime, ove godine je prvi put za najbolji film nominovan rad producentskog tima koji je u potpunosti sastavljen od tamnoputih članova, prvi put su dvojica glumaca azijskog porijekla nominovani za najbolju ulogu, a za nagradu najboljeg režisera nominovane su dvije žene, podsjeća Si-En-Bi-Si.

Domaćin dodjele biće režiser Stiven Soderberg, koji će se, kako je rekao, potruditi da sama ceremonija izgleda kao film, a ne kao televizijska emisija.

U Dolbi teatru neće biti publike, ali će svi nominovani lično prisustvovati dodjeli nagrada.

Ceremonija počinje u 20.00 časova po lokalnom vremenu, a biće emitovana na televiziji ABC, kao i u više od 225 zemalja i teritorija širom svijeta.

Dodjela Oskara tradicionalno se održava u februaru, ali je odgođena zbog pandemije kovid 19.

Izvor: https://bhrt.ba/ceremonija-93-urucenja-oskara-film-quo-vadis-aida-kandidat-za-nagradu/

Povezane vijesti

%d bloggers like this: