Aktuelno Društvo Ekonomija Srbija

Srbija zemlja sa ženama bez zemlje

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) objavila je da više od 90 posto žena na selu nema ni metar zemljišta u svom vlasništvu.

Položaj žena na selu nije se poboljšao srazmerno sa drugim stvarima koje su se popravile u društvu, već je sa napuštanjem i nedovoljnim ulaganjima u ruralna područja postao kompleksniji i teži. Sistemska rješenja za njihovo osnaživanje i reakcija države i Evropske unije neophodni su, kako bi se ženama pružila stabilnost, podsticaj i osećaj sigurnosti, zaključak je konferencije „Žene kao nosioci ruralne ekonomije“.

Potpredsjednica Vlade i predsednica Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović istakla je da je neophodno donošenje akcionog plana za osnaživanje žena, kako bi svi resorni organi i organizacije koje na tome rade, bile brže i efikasnije.

“Mnogo je žena kojima treba nada, podrška da krenu na put osamostaljivanja i dolaska do posla. Trenutno je 92 procenta žena u ruralnim područjima koje nemaju niti jedan metar zemljišta u svom vlasništvu. Naš zadatak je da ih podržimo i da u toj podršci budemo efikasniji i brži”, rekla je Mihajlović.

Kroz projekat „Žene kao nosioci ruralne ekonomije“, koji sprovodi Etno mreža, uz finansijsku podršku međunarodne organizacije UN Women, sprovedene su konkretne mjere podrške ženama koje se bave starim zanatima u Beloj Palanci, Pirotu, Knjaževcu, Sremskoj Mitrovici, Inđiji, Odžacima i Somboru, sa ciljem da se one omasove i primjene i u drugim sredinama.

“Radili smo na edukaciji, otvaranju prostora i stvaranju drugih uslova za rad, organizaciji obuka i tkačkih kolonija. Povezivali smo kreativnost i ekonomiju, tradiciju i očuvanje života na selu. Statistike pokazuju da je položaj žena nepovoljniji u svim oblastima, zbog čega moramo da nastavimo sa direktnim merama podrške”, istakla je direktorka kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović.

Predsjednica Etno mreže Violeta Jovanović zaključila je da mjere koje su istaknute kao primjeri dobre prakse treba da se primjene i u drugim sredinama, ali i da prerastu u stalne programe podrške kroz rodno budžetiranje i primenu Zakona o socijalnom preduzetništvu.

Kanada je jedan od lidera u oblasti rodne jednakosti i socijalne ekonomije i njegova ekselencija Džajlz Norman, istakao je da je neophodno stvoriti konkretne mogućnosti za zapošljavanje žena koje se bave starim zanatima, i ulagati u edukaciju učenika i nastavnika, zarad očuvanja tradicije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: