19 Aprila, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika

Odbornici Ljajićeve i Vučićeve liste podržali šest od 16 prijedloga SDA Sandžaka, protiv inicijative za rješavanje satatusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak

Na Trećoj sjednici Skupštine Grada Novog Pazara odbornici vladajuće većine, “Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić” i “Aleksandar Vučić, Ivica Dačić- Za našu djecu”, glasali su za šest od ukupno 16 dopunskih tačaka dnevnog reda koje predložila SDA Sandžaka.

Prijedlozi odbornika Stranke pravde i pomirenja (SPP), uz obrazloženje da nisu ispoštovana pravila prijedloga odluke, nisu uvršteni u skupštinsku proceduru.

Sa najmanje po 33 glasa odbornika prihvaćeni prijedlozi SDA Sandžaka da se na skupštini raspravlja o Programu zaštite životne sredine, Kancelariji za saradnju sa dijasporom, Konkursu za izbor, lokalnog ombudsmana, Danu Bošnjaka, Odluci o obezbjeđenju većeg učešću žena, kao i Formiranju ženska odbornička mreža.

Skupštinska većina odbila je između ostalog da u dnevni red uvrsti prijedloge SDA Sandžaka o formiranju Privrednog suda u Novom Pazaru, dodatnoj zaštiti porodillja, te, između ostalih,Prijedlog odluke o postupku primjene i bližoj sadržini plana razvoja Grada Novog Pazara za period od 2021. do 2027. godine, i Prijedlog odluke o utvrđivanju pravila pri izboru stalnih i povremenih radnih tijela skupštine Grada Novog Pazara.

Za prijedloga SDA Sandžaka da se održi posebna sjednica u vezi sa povećano smrtnošću nisu bili odbornici aktuelne većine”. Oni takođe nisu glasali da se Prijedlog odluke o pokretanju inicijative za rešavanje satatusa Bošnjaka i statusa regije Sandžaka, ko i o tome se u skupštini raspravlja o traženju informacije o postojanju masovnih grobnica na teritoriji Grada Novog Pazara.

Predsjednica lokalnog parlamenta Anela Šemsović odbila je da uvrsti u skupštinsku proceduru prijedloge odbornika Stranke pravde i pomirenja (SPP), jer kako je obrazložio sekretar Skuptine Ahmedin Binjoš nisu ispoštovana proceduralna pravila podnošenja prijedloga odluka.

Većine je izglasala i prijedlog odbonika liste Za evropsi Novi Pazar da se na ovom zasjedanju raspravlja o posljedicama bojkota popisa stanovništva 2011. godine.

Odbornici ove liste su tražili da se na ovom zasjedanje raspravlja o bezbjednosti u gradum radu javnih preduzeća i ustanova, kao i o izborima u mjesnim zajednicama te radu lokalnih savjeta.


Skupštin Grada Novog Pazara usvojila j dnevni red sa preko 35 tačaka, među kojima su Rebalans budžeta za tekuću i Nacrt lokalnog budžeta za predstojeću godinu.

Predviđeni neto prihodi, Budžet Grada Novog Pazara za 2021. godinu su nešto više od 3,1 milijarde i predviđena su kreditna zaduživanja.

Među tačkama dnevog reda je i predstavljanje planova i programa nekih javnih preduzeća za narednu godinu.

Sjednica Skupštine grada poečela je jutros u 10 sati.

Od ukupno 47 odborničkih mjesta u Skupštini Grada Novog P azara 21 odbornik je sa liste “Evropski Novi Pazar- Rasim Ljajić”, 11 odbornika sa liste ”Akademik Muamer Zukorlić-Stranka pravde i pomirenja (SPP) , 9 odbornika Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i 6 odbornika sa liste „Aleksandar Vučić , Ivica Dačić – Za našu djecu“.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: