19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Regija Sandžak Srbija

Opozicioni poslanici iz Srbije u posjeti kod Albina Kurtija

Delegacija na čelu sa predsjednikom SDA Sandžaka Sulejmanom Ugljaninom posjetila je danas Vladu Kosova i sastala se sa premijerom Albinom Kurtijem, prenosi sajt Vlade Kosova.

Pored Ugljanina, na sastanku u Prištini bili su i šef poslaničke grupe manjina “Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ u Skupštini Srbije, Shaip Кamberi, te poslanici Enis Imamović, Nadija Bekiri, Mirsad Hodžić, Argje Bajrami i Selma Кučević.

Gosti su izrazili podršku premijeru Кosova Albinu Кurtiju i odali priznanje Skupštini Kosova na, kako se navodi, usvajanju rezolucije kojom se osuđuje genocid u Srebrenici.

“Zahvalni smo što je kosovska skupština osudila najveći zločin u Evropi od Drugog svjetskog rata, kada su srpske snage u jednom danu ubile i masakrirale preko 8.000 bošnjačkih civila”, kazao je Ugljanin, prenosi zvanični sajt.

Kao se dodaje, Ugljanin je naglasio da poslanici koalicije „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ priznaju nezavisnu državu Кosovo, te da pružaju podršku premijera Кurtiju i vladi Кosova u njihovoj posvećenosti u zaštiti prava Albanaca u Srbiji, te time i prava Bošnjaka.

Gosti su pohvalili metodu uspostavljanja reciprociteta prava nacionalnih manjina na Кosovu, te da je to, kako se kaže, “lijek” za rešavanje problema manjina na Balkanu.

Gosti iz Srbije su premijera Кurtija, izmedju ostalog, obavijestili i o funkcionisanju izvršnih tijela Nacionalnih savjeta u Republici Srbiji.

Kako se navodi, premijer Кurti je ponovio da se Srbija mora distancirati od krvave prošlosti i politike Slobodana Miloševića, te da je to put, kako navode, ka normalizaciji odnosa sa Кosovom, zaključuje se u saopštenju.

Izvor/foto:Vlada Kosova

Povezane vijesti

%d bloggers like this: