26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

OSCE i Stalna radna grupa za bezbjednost novinara obavješteni o napadu na urednika SNews-a

Iz Misije OEBS-a u Srbiji potvrdili su da je predstavnik te međunradno organizacije za slobodu medija (OSCE Representative on Freedom of the Media) obavješten o napadu na urednika informativnog portala SNews, Medina Halilovića, prošlog ponedjeljka u krugu OB Novi Pazar.

Kako je navedeno u informaciji predstavnika Misije OSCE u Srbiji Stalna radna grupa za bezbjednost novinara, koju čine visoki predstavnici tužilaštva, policije, novinara i medijskih udruženja, takođe je upoznata sa najnovijim incidentima.

“Misija je angažovana u funkcionisanju ove grupe i pažljivo prati razvoj događaja u svim slučajevima koji se odnose na bezbjednost novinara u zemlji”, navedno je u dopisu upućenom urednika portala SNews Medinu Haliloviću.

Podjećamo da je u prisustvu policije, urednika Halilovića, 7. septembra 2020. godine verbalno napao jedan muškarac, uputivši mu prijetnje smrću. To se desilo nakon što je Halilović pokušao da napravi par fotografija, u momentu kada su Ruždiju Šabotića, nakon započetog štrajka glađu, pokušavali da udalje sa klupe ispred Dječijeg odjeljenja OB Novi Pazar.

Sam čin napada obajvljen je u prenosu preko portla A1tv.net

Medin Halilović je zbog verbalnog napada i prijetnji, kao i inertnog ponašanja policije, podnio prijavu Službi unutrašnje kontrole MUP-a Srbijie, Misiji OSCE u Srbiji, organizacijama za zaštitu ljudskih prava i novinarskim udruženjima.

Policija je u međuvremenu uzela izjave od N.M., Halilovića i još par lica i očekuje se postupanje nadležnog užioca.

Halilović je, kako je izjavio, zbog činjenice da su mu prijetnje smrću upućene od nepoznatog muškarca u prisustvu policije , te drskosti verbalnog napada, najavio podnošenje privatne tužbe i oštetnog zahtjeva protiv N.M, ali i Esada Ikića i ostalih članova obezbjeđenja OB Novi Pazar koji su ga tog dana sprečavali u obavljanju novinarskog posla ispred Dijagnostičkog centra.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: