18 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Priboj

Osude iz Sandžaka na veličanje genocida u Priboju, policajac sa snimka žali zbog svega

Nakon objavljivanja skandaloznog snimka sa privatne proslave na kojoj su bili pripadnici MUP-a Srbije iz Priboja, a gdje se klicalo genocidnoj politici kroz pjesmu “Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice”, uslijedile su oštre reakcije iz Sandžaka, kao i reakcija policajca sa snimka.

Među prvima su se saopštenjima osude oglasili ogranci Sandžačke demokratske partije i SDA Sandžaka iz Priboja, te pozvali nadležne da hitno reaguju i osude ovaj čin.

– SDP: Nadležni ne smiju ostati nijemi 

“Imajući u vidu da bošnjački narod ima veoma loša iskustva iz devedesetih godina i da neki zločini nad našim narodom do danas nisu rasvetljeni i da pravda nije zadovoljena, ovakav jedan događaj i te kako uznemirava većinu koja živi u slozi, bez mržnje prema drugačijoj veri ili naciji”, naveli su, između ostalog, iz Pribojskog SDP-a.

– SDA Sandžaka: Ovo će ostaviti duboke posljedice

Iz SDA Sandžaka u Priboju su kazali da je ovo čin divljanja i izliva mržnje od strane grupe pripadnika MUP-a.

“Ovo što se desilo zasigurno će ostaviti duboke poslijedice na građane ove opštine, ukoliko nadležni državni organi odmah ne reaguju i adekvatno ne osude ovaj čin i sve one koje su učestvovali u promociji nacionalizma, mržnje i ne suživota između Srba i Bošnjaka”, poručuju iz ove Bošnjačke stranke.

– Reagovali i narodni poslanici iz Sandžaka

Poslanik SDA Sandžaka u Skupštini Srbije,  Enis Imamović ovim povodom je podsjetio da je Priboj već krvavo platio u prošlosti otmicama Bošnjaka u Sjeverinu i granatiranjem Kukurovića, te javno upitao “da li ima još onih koji se čude što policija čiji je ministar Aleksandar Vulin veliča, slavi i najavljuje novi genocid”.

“Prvo je bio policajac koji je urinirao na džamiju u Novom Pazaru, sad ovi koji bi da se ponovi Srebrenica, da od Pazara prave Vukovar, a od Sjenice Srebrenicu”, napisao je i pozvao Evropa i svijet da više ne okreću glavu od ovakvih pojava.

Jahja Fehratović, poslanik SPP-a je reagujući na ovaj događaj naveo da “kad alkohol pamet uzme, a atmosfera se ugrije, svašta ljudima na um padne”.

“Jednom se mora stati ukraj budalaštinama i primitivizmu koji je izmiješan sa poremećenom pameću”, poručio je i konstatovao da su ovakvi bolesni umovi u manjini, te da je narod Priboja, kao i cijelog Sandžaka i Srbije, sit ovih gluposti.

– Oglasio se policajac sa snimka

Nakon što je navedeni snimak sa proslave rođenja sina policajca Dragana Zekovića objavljen na društvenim mrežama, oglasio se ovaj policajac i sa žaljenjem uputio izvinjenje Bošnjacima među kojima, kako je napisao, ima puno prijatelja.

“Poštovani sugrađani, kao neko ko je odrastao i živi u multietničkoj sredini, ko ima puno prijatelja Bošnjaka, želim da uputim izvinjenje svima koje je povredila pjesma koja se čula te večeri i koja je poslala veoma lošu poruku. Posebno mi je žao što se dodatno kreira loša atmosfera, preuveličava i pokušava napraviti mnogo gorim nešto što se, ponavljam nije trebalo čuti na ovom veselju niti bilo gdje drugo. Ovu pjesmu nije pjevala cijela kafana, niti većina ljudi koji su nabrojani što se može vidjeti na snimku”, naglasio je Zeković u svojoj objavi na Fejsbuk-u, te obećao da će ubuduće na ovakve stihove pjesama reagovati isključivanjem muzike.

– Bez reakcija iz Beograda

Za sada nije bilo reakcije MUP-a Srbije i ministra Aleksandra Vulina, kao ni ostalih funkcionera Vlade Srbije.

Snimak i vijest o ovom događaju objavili su mediji u regionu, posebnu pažnju o ovom slučaju posvećuju portali u Sarajevu, Novom Pazaru, ali i Beogradu.

Foto/prtsc:youtube

Povezane vijesti

%d bloggers like this: