18 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Osudili napad na građanskog aktivistu Irfana Ugljanina.

Poruka sa murala na zidu zapadne tribine Gradskg stadiona u Novom Pazaru, foto: SNews (arhiv)

Novopazarske nevladine organizacije, mediji i novinari najoštrije su osudil napad na građanskog aktivistu Irfana Ugljanina.

Kako je navedeno u reagiranju oranizacija civilnog društva, medija i novinara u Novom Pazaru, ovaj nasilnički čin, imao političku pozadinu ili ne, govori o tome da se na ulicama Novog Pazara više niko ne može osjećati sigurno i, svojom suštinom, vraća nas u vrijeme ovdašnjih „stranačkih strasti“ kad je ma kakva razlika u mišljenju i uvjerenju bila dovoljan razlog za upotrebu svakog oblika nasilja, čak i sa smrtnim ishodom.

Novopazarske nevladine organizacije i mediji apeluju na sve građane i političke partije, da se za vreme predizborne kampanje (koja je već uveliko počela) ponašaju dostojanstveno i korektno jedni prema drugima.

„Političke stranke su dužne da iz svojih rječnika izbace sve ono što bi moglo da doprinese širenju netolerancije, mržnje i nasilja. U višestranačkom sistemu je normalno da se predstavnici stranaka politički ne slažu, da se konfrontiraju svojim programima i da obećavaju šta će uraditi ako dođu na vlast. U predizbornoj kampanji, naročito ako ona postane sastavni deo naše svakodnevice, nije redak slučaj i da se govore stvari koje nisu uvek u skladu sa istinom. Međutim, to ne znači da je dozvoljeno vređanje dostojanstva ličnosti, psovanje, upotreba krajnje nekorektnih i neprihvatljivih reči, a naročito nasilja“, ukazuje se u saopštenju.

Takođe se podvlači da kultura političke borbe podrazumjeva takmičenje stranačkih programa, pridobijanje sljedbenika i birača razložnim iznošenjem činjenica i fakata i postupanje u skladu sa demokratskim vrijednostima, načelima i procedurama.

Novopazarske nevladine organizacije i mediji pozdravljaju blagovremenu reakciju policije i tužilaštva i očekuju da će javnost u svemu biti blagovremeno obavještena o svim postupcima i preduzetim mjerama u ovom slučaju.

„Novopazarske nevladine organizacije i mediji traže da građani žive, slobodno i u miru i da Novi Pazar treba da bude oaza mira, a ne neuralgična tačka“, poručili su. Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, KC DamaD, Urban-In, Akademska inicijativa “Forum 10”, novinar Nikola Kočović, novinarka “Danasa” Slađana Novosel, Portal A1, SNews, Radio 100 plus, Free Media i novinar iz Sjenice Edib Honić.

Zbog nasilničkog ponašanja policija je juče uhapsila trojicu muškaraca koji su osumnjičeni da su u jednom kafiću u ulici Stevana Nemanje u Novom Pazaru naniječi tjelesne povrede građanskom aktivisti Irfanu Ugljaninu.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: