Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Osumnjičeni za ubistvo Nusreta Destanovića, S.Z. saslušan u VJT u Novom Pazaru

Osumnjičeni za ubistva Nusreta Destanovića (27) iz Đerekara (Tutin) na Pešteru, S.Z (28) nakon što je izručen iz Austrije, u utorak je saslušan u Višem javnom tužilaštvu (VJT) u Novom Pazaru, potvrđeno je za SNEWS.

Osumnjičeni je jučer uz jake mjere sigurnosti doveden iz pritvora i u predpodnevnim satima saslušan pred postpajućim tužiocem.

Osumnjičenom S.Z. prijeti najmanje deset godina zatvorske kazne, i prema njemu je bila donešena naredba za izdavanje potjernice, nakon čega je uhapšen u Austriji, a ministrstvo pravde te zemlje odlučilo da bude izručen Srbiji.

Njemu je određen pritvor zbog sprečavanja mogućeg bjekstva, uticaja na svjedoke i uznemirenja javnosti koje bi moglo ugroziti vođenje postupka

Više javno tužilaštvo (VJT) u Novom Pazaru saopštilo je da je 12. ferbuara 2024. godine donošenjem naredbe o sprovođenju istrage, pokrenulo istragu protiv tri osumnjičena lica, i to protiv S.Z. (28) iz Sjenice zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo Teško ubistvo iz čl.114. st.1. tač.1. Krivičnog zakonika, protiv E.Dž. (19) iz Sjenice zbog krivičnog djela Neprijavljivanje pripremanja krivičnog djela iz čl.331. st.2. Krivičnog zakonika i protiv E.H. (40) iz Novog Pazara zbog krivičnog djela Pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela iz čl.333. st.3. Krivičnog zakonika.

“Nakon saslušanja, protiv S.Z., E.Dž. i E.H. je predložen pritvor, koji je prema E.Dž. i E.H. određen od strane sudije za prethodni postupak Višeg suda u Novom Pazaru u trajanju do 30 dana koji im se računa od 10. februara 2024. godine kada su lišeni slobode, dok je pritvor u odnosu na S.Z., koji je u bjekstvu, određen od strane istog suda i računaće se od dana i sata lišenja slobode i prema njemu je donijeta naredba kojom se naređuje izdavanje potjernice”, navodi se u tadašnjem saopštenju VJT u Novom Pazaru.

E.H. iz Novog Pazara je, prema saznanjima SNEWS-a, u međuvremenu pušten iz pritvora.

Policija je, po nalogu tužilaštava, uhapsila i R. H. (27) iz Sjenice zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično djelo neprijavljivanje pripremanja krivičnog djela i prema njoj se i dalje sprovode istražnje radnje, ali njoj nije bio određen pritvor.

R.H. je bivša supruga osumnjičenog za teško ubistvo S.Z.

Nusret Destanović (27) iz Đerekara na Pešteru nestao je u večernjim satima 8. februra, a nakon potrage njegovo tijelo je pronađeno u napuštenom bunaru u selu Međugor, dok su vozilo i dokumenta pronađena u Novom Pazaru.

Kako se sumnja E. Dž. je zajedno sa S. Z. 8. februara, ove godine, nanio smrtne povrede oštrim predmetom dvadesetosmogodišnjem muškarcu iz Tutina, a njegovo tijelo bacili su u napušteni bunar.

Za sada još nisu poznati stvarni motivi svirepog ubistva.

Prema Krivičnom zakoniku zaprijeđena kazna za teško ubistvo, ko drugog liši života na svirep ili podmukao način, je najmanje deset godina zatvora ili doživotni zatvor.

M.Halilović

Povezane vijesti

%d bloggers like this: