27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Paučinac: Presuda će biti donešena na licu mjesta

Predsjednik Inicijative slobodnih građana (ISG), Aladin Paučinac najavio je da će sutra, 11. aprila, u Osnovnom sudu u Novom Pazaru biti održana završna riječ i donešena presuda po privatnoj krivičnoj tužbi koju je protiv njega, u julu 2020. godine, podnio aktuelni vd direktora Opšte bolnice Novi Pazar, Meho Mahmutović.

On je u pozivu javnosti da prati suđenje, kako je naveo, povodom SLAPP tužbi Meha Mehmutovića, naveo da suđenje počinje 13:30 sati i da je otvoreno za javnost.

“Samo nemojte snimati telefonima bez dozvole. Vašim prisustvom uveličaćete taj skup. Nama će biti posebno drago da vas vidimo u što većem broju, jer što vas je više i što je veće interesovanje javnosti to će sudu biti lakše da donese presudu. Plus što vam je bonus da iz prve ruke vidite nešto što ste do sada mogli samo da gledate u filmovima i serijama. Presuda će biti donesena na licu mesta. Suđenju će prisustvovati predstavnici Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM, Građanskih inicijativa, N1, Aljazeera-e i lokalnih medija”, naveo je Paučinac na fb profilu Inicijative slobodnih građana (ISG).

Paučinac je kazao da mu se u ovom postupku sudi po optužbi Mahmutovića se za tri uvrede i neovlašćeno objavljivanje slike.

Advokat Rešad Plojović i vd direktora OB Novi Pazar, Meho Mahmutović, foto: SNews, arhiv

Postupajući sudija u ovom predmetu je Bojan Nikolić, tužbu zastupa advokat iz Novog Pazara Rešat Plojović, a odbranu advokatica Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM), Kristina Todorović.

Meho Mahmutović je protiv Paučinca, do sada, podnio sedam privatnih tužbi i oštetnih zahtjeva u kojima je od njega traženo da plati oko tri miliona dinara.

Aladin Paučinac i advokatica Kristina Todorović, foto: SNews, arhiv

Kako je predočio Paučinac, Meho Mahmutović je protiv njega, do sada, podnio sedam privatnih tužbi i oštetnih zahtjeva u kojima se od njega traži da plati oko tri miliona dinara.

U dva postupka, zbog uvrede Meha Mahmuovića, Osnovn sud u Novom Pazaru je prvostepenom presudom Paučinca kaznio po 50.000 dinara, a u jednom sa 150.000 dinara.

Osnovni sud u Novom Pazaru je u jednom od tih postupaka odbio prijedloge odbrane za izvođenje dokaza, presudu Višeg sudu u Beogradu (Kž. 614/11) iz 2011. godine na okolnosti šireg praga prava izražavanja javnih ličnosti, a kada je javno izražavanje od strane lica koje nema svojstvo javne ličnosti, a koje postupa u interesu istih.

Osnovni sud u Novom Pazaru je za SNews ranije zvanično predočio da je vd direktora OB Novi Pazar Meho Mahmutović u periodu od 1. avgusta do 25. novebra 2020 godine protiv deset fizičkih lica tom sudu podnio deset tužbi radi naknade štete zbog povrede ugleda i časti.

Mahmutović je na kraju podnio uupno 37 tužbi protiv građana, aktivista, člana porodice novinara, ljekara i pacijenata, koji su kritikovali njegovo ponašanje u toku pandemije, kada je Novi Pazar, u ljeto 2020. godine, bio največe žarište i imao najveću smrtnost od COVID-19 u Srbiji. U nekim sporovima Mahmutović je prvostepeno izgubio spor, neke tužbe su odbačene, a od nekih je odustao,

Nevladina organizacija “Građanske inicijative” 2022. godine nominovala je vršioca dužnosti direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Meha Mahmutovića za titulu „Najveći zavisnik od sudskih sporova“ koju dodeljuje grupa evropskih organizacija kako bi ukazala na sve veći broj SLAPP tužbi.

Od jula 2020. godine Aladin Paučinac je, predvodeći grupu građana skoro godinu dana, tražeći odgovornost zbog stanja u zdravstvenim ustanovama tokom pandemije korone, protestovao ispred uprave Opšte bolnice Novi Pazar.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: