Aktuelno Društvo Sandžak

Podjela besplatnih udžbenika za đake prvake u nastavi na bosanskom jeziku

Bošnjačko nacionalno vijeće danas je započelo posjete osnovnim školama u Sandžaku u kojima se izvodi nastava na bosanskom jeziku u okviru kojih se školama dijele besplatni udžbenici za prvi razred osnovne škole.


U posjeti školama bila je delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća na čelu sa predsjednicom Jasminom Curić koja je pri podjeli rekla da će donacija udžbeničkih kompleta za prvi razred osnovne škole u velikoj mjeri olakšati život porodica u Sandžaku.

Ona je istakla da Bošnjačko nacionalno vijeće je ovom donacijom još jednom dokazalo da suštinski vodi računa o svim aspektima obrazovanja na bosanskom jeziku.

“Kao što vidite, udžbenički kompleti su podijeljeni školama već prvih radnih dana tako da su naši prvaci dobili sve udžbenike na samom početku školske godine. Koristim priliku da se zahvalim predsjedniku Republike Turske Redžepu Tayyipu Erdoganu, turskom narodu te agenciji TIKA na donaciji u nadi da će se slični programi nastaviti i u budućnosti”, rekla je Cudić i naglasila da je ovaj projekat dio dugogodišnjeg programa Bošnjačkog nacionalnog vijeća usmjerenog na poboljšanje i promovisanje nastave na maternjem jeziku Bošnjaka.

Pored donacija učenicima, Bošnjačko nacionalno vijeće je više puta doniralo i tehničku opremu školama u kojima se izvodi nastava na bosanskom jeziku te organizovalo veliki broj stručnih usavršavanja.

“Ulažemo napore kako bismo u sljedećem periodu nastavili sa donacijama u tehničkoj opremi te aktivno sarađujemo sa ustanovama iz BiH na nabavci lektire za nastavu na bosanskom jeziku”, dodala je Curić.

Delegacija BNV je danas bila u posjeti osnovnim školama “Desanka Maksimović” i “Rifat Burdžović Tršo” u Novom Pazaru, “Svetozar Marković” u Prijepolju te “Rifat Burdžović Tršo” u Tutinu, a sve ostale škole će tokom sedmice dobiti udžbenike za prvi razred osnovne škole.

Kako je saopšteno iz BNV-a direktori osnovnih škola koje se danas posjećene su izrazili zahvalnost na donaciji u nadi da će se podrška nastavi na bosanskom jeziku nastaviti i u budućnosti.

Posjete školama se nastavljaju se u srijedu, kada će predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća biti u posjeti sjeničkim školama.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: