22 Februara, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak

Podrška Njemačke zaštiti ljudskih i manjinskih prava

Politički sekretar u ambasadi Savezne Republike Njemačke Daniel Mohseni posjetio je danas Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i tom prilikom se sastao sa rukovodstvom Vijeća.

Predsjednica Vijeća, Jasmina Curić, upoznala je Mohsenija sa  aktivnostima Bošnjačkog nacionalnog vijeća, trenutnom društvenom, političkom i ekonomskom situacijom u Sandžaku, kao i sa izazovima sa kojima se susreću Bošnjaci u Srbiji, saopšteno je iz BNV-a.

„Teško ostvarivanje i nemogućnost ostvarivanja Ustavom i zakonima zagarantovanih prava nacionalnih zajednica i manjinskih naroda, što uz negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca i prijetnje stradanjem su razlozi zbog čega se Bošnjaci u Srbiji osjećaju nesigurno i obespravljeno“, kazala je predsjednica Vijeća na sastanku.

Predsjednica Vijeća je, ističu u saopštenju, posebno ukazala na slučajeve genocidne prijetnje Bošnjacima od strane zvaničnika MUP-a, kao i tome da su Bošnjaci diskriminisani uskraćivanjem prava na izdavanje javnih isprava, lične karte, na svom maternjem bosanskom jeziku i latiničnom pismu.

Ovo je jedan u nizu sastanaka sa stranim delegacijama i diplomatskim predstavnicima u Bošnjačkom nacionalnom vijeću u okviru redovnih diplomatskih aktivnosti, saopšteno je danas iz BNV-a.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: