20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

U Sandžaku održana opštinska takmičenja iz bosanskog jezika

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) organizovalo je danas opštinsko takmičenja iz bosanskoga jezika  za učenike petog, šestog, sedmog i osmog  razreda, za školsku 2022/2023. godinu u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.

Domaćin takmičenja u Novom Pazaru bila je Osnovna škola “Avdo Međedović“, u Sjenici Osnovna škola „12. decembar“, a u Tutinu Osnovna škola „Rifat Burdžović Tršo“.

Takmičenje iz bosanskoga jezika za cilj ima afirmaciju najkvalitetnijih rezultata u nastavi bosanskoga jezika, zatim podsticanje učenika na sticanje trajnijih lingvističkih znanja o maternjem jeziku, kao i razvijanje težnje za saznanjem značaja književnog jezika i jezičke kulture.

Na takmičenju je učestvovalo ukupno 357 učenika petog, šestog, sedmog i osmog razreda i to iz Novog Pazara 200 učenika, Tutina 67 i Sjenice 90.

Rezultati sa opštinskog takmičenja odredit će učenike/učesnike koji će se takmičiti na republičkom nivou.

Republičko takmičenje iz bosanskog jezika i jezičke kulture će biti održano  27. maja 2023. godine, a domaćin će biti Osnovna škola “Avdo Međedović“ u Novom Pazaru.

Na inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, od 2016. godine, takmičenje iz bosanskog jezika se nalazi u zvaničnom kalendaru smotri i takmičenja Ministarstva prosvjete Republike Srbije.

Izvor: Behar TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: