Aktuelno Crna Gora Regija

Policija Kosova: Jarinje i Brnjak ostaju zatvoreni za saobraćaj, u četiri slučaja pucano na policijske jedinice

Granični prelazi na sjeveru Kosova Jarinje i Brnjak ostaju zatvoreni za saobraćaj zbog blokade saobraćajnica u pravcu ova dva prelaza, saopštila je u ponedjeljak Policija Kosova, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopštenju policije navodi se da su blokadu puta teškom opremom izvršile “organizovane kriminalne osobe, odnosno grupe”.

Iz kosovske policije su potvrdili da je u nedjelju, nakon blokade puteva u Sjevernoj Mitrovici, u četiri slučaja pucano na policijske jedinice, a jedanput je došlo i do detonacije.

“Srećom, nema izvještaja da je bilo koji građanin ili policijski službenik povrijeđen vatrenim oružjem. Dosad su prijavljena četiri slučaja u kojima su albanske građane, koji su putovali u tom dijelu zaustavljale i maltretirale osobe za koje se sumnja da u dio grupe koja je blokirala puteve, nanošeći im povrede i materijalnu štetu na njihovim vozilima”, saopštila je policija.

U ponoć je počela primjena izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta za osobe koje na Kosovo ulaze sa srpskim ličnim kartama, na svim prelazima izuzev Jarinja i Brnjaka na sjeveru Kosova, koji su zatvoreni.

Policija Kosova u nedjelju je zatvorila granične prelaze prema Srbiji nakon što su lokalni Srbi blokirali puteve uoči početka primjene recipročnih mjera Vlade Kosova.

Najprije su se u Sjevernoj Mitrovici čule sirene za uzbunu, što je bio znak građanima da počnu da se okupljaju. Potom je počelo blokiranje magistralnih puteva kamionima i vozilima.

Prema odluci Vlade Kosova od 29. juna, u ponedeljak, 1. augusta 2022. godine, počelo je izdavanje privremenih deklaracijskih listova na graničnim prelazima osobama koje ulaze na Kosovo s ličnim kartama Srbije. Takođe počinje dvomjesečni proces preregistracije ilegalnih registarskih tablica sa oznakama kosovskih gradova “PR”, “KM”, “PZ” i slično, koje izdaje Srbija, u tablice Republike Kosovo.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: