23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Posjeta masovnoj grobnici Kiževak kod Raške: Istraživanje potencijalne grobnice biće kod Novog Pazara i Sjenice

Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i šef beogradske delegacije Veljko Odalović, predsjedavajući Radne grupe Fabijan Bourdije i šef prištinske delegacije Ibrahim Makoli, posjetili su danas lokaciju rudnik Kiževak kod Raške, gdje je započet proces ekshumacije posmrtnih ostataka lica koja se vode kao nestala tokom rata na Kosovu, javlja Anadolu Agency (AA).

Masovna grobnica Kiževak kod Raške

Na ovoj lokaciji su nakon pet godina kopanja uz pomoć satelitskih snimaka pronađeni tragovi, kako se pretpostavlja, 15 do 17 tijela i prema riječima predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljka Odalovića ovaj proces je od početka transparentan, odvija se u okviru Radne grupe za nestala lica na Kosovu i usaglašen je tokom dijaloga između Beograda i Prištine.

“Ovo je jedna od izmještenih grobnica u Republici Srbiju koju danas obrađujemo. Do sada je 907 tijela bilo u izmještenim grobnicama u Batajnici, Petrovom selu, Perućcu i Rudnici. Možemo da se bavimo pretpostavkama da je ovdje između 15 i 17 tijela i proces ekshumacije i identifikacije će dati odgovore koliki je broj i kome pripadaju”, rekao je Odalović dodavši da će radovi eksperata na ovoj lokaciji biti nastavljeni u skladu sa vremenskim uslovima.

Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljko Odalović

Zvaničnik Vlade Srbije je izrazio očekivanje i da će, kako je naveo, i Priština u ovom periodu imati neposrednih aktivnosti na lokacijama koje su od interesa Beograda.

Prema njegovim riječima porodice žrtava su te koje od Beograda i Pištine, istim jezikom i na siti način postavljaju mnoga pitanja i ovo je najteže pitanje i posljedica svih oružanih sukoba u regionu.

“Moramo da imamo na umu da porodice, i jedne i druge, od nas očekuju mnogo više od ovoga što trenutno dajemo. Limitirani smo nedostatkom novih informacija i lokacija koje bi mogli da pretražimo”, naveo je Odalović poručivši da je ovaj proces veoma važan za ukupnu stabilizaciju stanja i međusobnog povjerenja između Srba i Albanaca.

On je na pitanje kada se očekuje da će početi iskopavanja na još dvije lokacije, Kozarevo kod Novog Pazara i Štavalj kod Sjenice, kazao da bi, nakon konkretnije provjere sa istražnim organima i uz pomoć svjedoka, da se približno locira to mjesto, na proljeće naredne godine mogli da pripreme proceduru i provjere lokaciju kod Novog Pazara.

Predstavnik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i predsjedavajući Radne grupe za nestala lica na Kosovu, Fabijan Bourdije je ocijenio da je potraga za nestalim licima kompleksan posao i da se zajedničkim naporima, kao u slučaju Kiževak, može doći do rezultata.

Podsjetio je da je na prijedlog forenzičkih eksperata Crveni krst dobio od Vlade SAD snimke iz vazduha koje su bili krucijalne za određivanje lokacije sa posmrtnim ostacima.

“Ovo otkriće naglašava značaj prikupljanja informacijama o nestalim licima iz nacionalnih i međunarodnih arhiva ili od svjedoka. U okviru mehanizma Radne grupe od 2004. godine i zahvaljujući naporima obje strane više od 1.800 lica su identifikovana i njihovi posmrtni ostaci predati njihovim porodicama”, predočio je Bourdije izrazivši očekivanja da će u narednom periodu mnogo porodica prekinuti agoniju traganja za svoje najmilije.

Šef prištinske delegacije Ibrahim Makoli je rekao da se radi o lokaciji na kojoj su pronađeni ubijeni i masakrirani koji su prebačeni na ovom mjestu kako bi se ovaj zločin prikrio, te da je trebalo mnogo vremana, truda i rada da se pronađe ova lokacija.

“Zajedno smo ne samo ovdje, nego na svim lokalitetima gdje se traže nestala lica. Ovaj lokalitet smo pronašli uz pomoć satelitskih snimaka i nadamo se da će nam to pomoć da pronađemo druge lokalitete sa posmrtnim ostacima. Imajući u vidu izjave političara u Beogradu smatramo da postoji još lokaliteta sa masovnim grobnicama u Srbiji koje ćemo u budućnosti zajedno da tretiramo kao što i posljednjih dvadest godina imamo aktivnosti na pronalaženju posmrtnih ostatka na teritoriji Kosova”, rekao je Makoli poručivši da su vlasti u Prištini posvećeni aktivnostima kako bi se pronašlo svako nestalo lice tokom rata na Kosovu.

Naglasio je da ovaj proces treba sačuvati od politizacije.

“Ovo je jedno apsolutno humano pitanje i tako ćemo ga i tretirati. Oni koji su počinili ove zločine treba da dobiju zaslužene kazne”, kazao je zvaničnik iz Prištine.

Pored nadležnih državnih organa i tima sudskih vještaka iz Republike Srbije koji rukovodi forenzičkim aspektom, na lokaciji su prisutni stručnjaci Međunarodne komisije za nestala lica (MKNL), EULEX, predstavnici MKCK i prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica u svojstvu posmatrača.

Kako je predočeno tokom obraćanja medijima od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka sa ove lokacije biće uzeti uzorci za DNK analizu, što će, omogućiti njihovu identifikaciju, koju će sprovesti MKNL.

Kao nestala u sukobu na Kosovu, prema zvaničnim podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, 1.643 lica se i dalje vode kao nestala.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: