19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika

Povelja Grada Novog Pazara Enesu Haliloviću i Ireni Vujović

Grad Novi Pazar dodijelio je danas povelje Regionalnom pozorištvu Novi Pazar, književniku Enesu Haliloviću i ministrici zaštite životne sredine Ireni Vujović.

U povodu 561. rođendana glavnog grada Sandžaka održana je svečana skupština na kojoj su odbornici svojim glasovima odlučili da  za “izuzetan doprinos razvoju Novog Pazara u oblasti zaštite životne sredine” povelja ode u ruke Ministarke Vujović, Regionalnom pozorištu za “izuzetan doprinos kulturi i umjetnosti” i Enesu Haliloviću za “izuzetno umjetničko stvaralaštvo”.

Na prijedlog gradonačelnika Novog Pazara Nihat Biševca plakete su uručene i Šemsudinu Plojović za razvoj preduzetništva i inovacionih tehnologija, Kasimu Zoraniću za dugogodišnji humanitarni rad, Budimiru Đinoviću za dugogodišnji društveni doprinos i Ismetu Sajtariću za razvoj poljoprivrede.

Biševac je na današnjoj svečanosti naveo da je Grad Novi Pazar odradio veliki broj projekata iz oblasti putne infrastrukture, obrazovanja, sporta i zdravstva, te da je kao regionalni centar jedan od retkih gradova u kojima iz godine u godinu se povećava broj stanovnika.

Prema nekim historijskim izvorima temelje Yeni Pazara, koji je od 2008. godine dobio status grada, postavio je turski vojskovođa Isa-beg Isaković, a danas ima preko 125 hiljada stanovnika i predstavlja ekonomski, politički, sportski i kulturni centar Sandžaka.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: