25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Povodom Dana školstva na bosanskom jeziku u BNV-u promovisan priručnik „Kratke crtice iz prošlosti Bošnjaka”

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je večeras promociju Historijskog priručnika „Kratke crtice iz prošlosti Bošnjaka“ koji će od sada koristiti učenici 6, 7. i 8. razreda osnovne škole.

Predsjednica Vijeća, Jasmina Curić je istakla važnost obrazovanja na maternjem, bosanskom jeziku, važnost Priručnika i čestitala svim prisutnima Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Govornici na promociji bili su prof. dr. Izet Šabotić, mr. Mirza Ćehajić, autori Priručnika i mr. Adnan Bjelak.

Govoreći o Priručniku, mr. Mirza Ćehajić kazao je da je Priručnik osim za učenike osnovnih škola namijenjen svim generacijama jer, kako on kaže, koliko god je važno pisati toliko je važno čitati i izučavati historiju svog naroda.

Danas, nakon mnogo mučnog vremena za Bošnjake, dobar dio stanovništva nije upoznat sa stradanjima svojih predaka, rođaka, porodica, jer mu se nameće izmanipulisana historija gdje se tlačitelji predstavljaju kao heroji i branioci časti. Zato ovo štivo treba biti i djelom kućne biblioteke svakog Bošnjaka, ma gdje on živio, kako bi se u svakom trenutku mogao podsjetiti historijskih međaša bošnjačke prošlosti, znamenitih ličnosti bošnjačkog naroda, ali i mnogih tragičnih događaja, koji su na žalost, obilježili veći dio prošlosti Bošnjaka“, kazao je mr. Ćehajić.

Prof. dr. Izet Šabotić je u svom izlaganju istakao da u Priručniku nije predstavljena cjelovita prošlost Bošnjaka, već je istim ukazano na neke najvažnije karakteristike iz bogate historije Bošnjaka, sa posebnim akcentom na Bošnjake Sandžaka.

“Važno je istaći da ovaj historijski Priručnik nema za cilj eliminisanje ili negiranje bilo kakvih udžbeničkih sadržaja, već nadopunu onih pitanja koja u istim nisu dovoljno zastupljena. Naime, znajući da određeni historijski sadržaji vezani za prošlost Bošnjaka nisu na adekvatan način zastupljeni u zvaničnim udžbenicima, odlučili smo se da postojeće praznine pokušamo nadopuniti jednom skraćenom i uopštenom sadržajnom verzijom, tretirajući složenu i slojevitu historijsku tematiku na ovaj način”, kazao je prof. dr. Šabotić.

Priručnik obuhvata osnovne podatke vezane za kulturu i tradiciju Bošnjaka, počev od srednjeg vijeka pa do savremenog doba. Riječ je o historijskom štivu koji sadrži prigodne sadržaje koji ukazuju na procese i događaje kroz koje je egzistirala kultura i razvijala se tradicija Bošnjaka.

Izrada ovog priručnika je projekat Centra za unapređenje obrazovanja i odgoja na bosanskom jeziku „Isa-beg Ishaković“ koji je podržalo Bošnjačko nacionalno vijeće i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Ovaj događaj realizovan je u okviru obilježavanja Dana školstva na bosanskom jeziku koji se počeo obilježavati 2013. godine, kada je počela pripremna nastava na bosanskom jeziku u Sandžaku.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: