19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Praznik rada je dan sjećanja na događaje iz 1886. godine

Sa sindikalnog protesta 2015. godine u Beogradu, foto: SNews, arhiv

Međunarodni praznik rada Prvi maj biće obilježen danas širom svijeta u znak sjećanja na događaje iz 1886, kada su desetine hiljada radnika u Čikagu stupile u štrajk, zahtjevajući osmočasovno radno vreme.

HACAT_V46

Generalni štrajk u Čikagu počeo je 1. maja, dva dana kasnije došlo je do sukoba, a 4. maja su organizovane masovne radničke demonstracije na trgu Hejmarket.

Zbog aktiviranja bombe koja je usmrtila sedam policajaca i najmanje četiri radnika i ranila desetine, sedam sindikalnih aktivista osuđeno je na smrt.

U znak sjećanja na tu borbu za prava radnika, Kongres Druge internacionale pozvao je 1889. godine na održavanje demonstracija i štrajkova 1. maja svake godine, a skupove uglavnom organizuju sindikati i ljevičarski pokreti.

– Zbog pandmeije izgubljeno 250 miliona radnih mjesta

Međunarodna konfederacija sindikata (MKS) podsjeća da Prvi maj 2021. godine obilježavamo sa podatkom da je oko 250 miliona radnih mjesta izgubljeno zbog pandemije prošle godine, a da je dodatnih 130 miliona radnih mjesta izloženo riziku ove godine. MKS poziva vlade da otvaranje radnih mjesta bude centralni cilj za postizanje oporavka i otpornosti.

“Puna zaposlenost, ugrađena u Ustav Međunarodne organizacije rada mora ostati prioritet. Ostvarenje ovog cilja podrazumjeva: rast javnih ulaganja; ulaganje u javni sektor i izradu javnih programa zapošljavanja; stimulacije za otvaranje kvalitetnih radnih mjesta; ulaganje u obrazovanje i obuku i formalizaciju neformalnog rad”, saopšteno je iz ove organizacije i istaknuto da.se u fokus se mora postaviti rješavanje problema izazvanih klimatskim promjenama, zajedno sa pravednom tranzicijom.

Ukazali su i da je pandemija je pokazala da se moraju proširiti usluge zaštite zdravlja i njege, a među prioritetima ostaju i popravka i izgradnja infrastrukture.

Pravično oporezivanje će po mišljenju MKS biti ključno za postizanje ovih ciljeva, a svaki povratak na neuspjele politike štednje imao bi poražavajuće posledice po radnike i društva.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: