Aktuelno Kultura Novi Pazar Teatar/Film/TV

Predstava “Klara, dogodilo se nešto neočekivano” u Novom Pazaru

Kulturni centar “Vrt 369”, u subotu, 19. avgusta, organizuje pozorišnu predstavu “Klara, dogodilo se nešto neočekivano”

“Predstava je igrana preko 80 puta po cijelom svijetu i zadovoljstvo nam je da će igrati i u Novom Pazaru”, navedeno je u pozivu medijima.

Scena Maska i predstava „Klara, dogodilo se nešto neočekivano” su izazvali veliku pažnju u pozorišnom životu Srbije. RTS (prvi program) je snimila jednočasovnu emisiju o predstavi.

Predstavu je režirao Ivan Tomašević, Klaru glumi Aneta Tomašević, Katušu, Aleksanra Ristić, a Daneša Ivan Tomašević.

“Klara dogodilo se nešto neočekivano” je igrana u, Šabac, dva puta u Valjevu, dva puta u Beogradu – Beogradsko dramsko pozorište i Kult teatar, Jagodina, Kikinda, Pirot, Zaječar, Krupanj, Užice, Ruma, Arilje, Sremska Mitrovica, Bijeljina, Kragujevac, Paraćin … po dva puta u Minhenu, Salcburgu, Kranju. Na Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru, za ulogu Daneša, Ivan Tomašević je dobio „ Zoranov brk „ a na internacionalnom festivalu „ Trema fest „ predstava je dobila tri nagrade: Bronzanu plaketu za predstavu, a Aneta Tomašević je dobila zlatnu masku za glavnu žensku ulogu. ( Nagrade stručnog žirija ), a predstava je dobila i nagradu publike.

“Pravi mali šok izaziva, odmah na početku predstave, rušenje improvizovanog balkona.Tada, osim kulisa, počinju i druge maske da padaju. Pred nama izranjaju glumci – obični ljudi od krvi i mesa sa mnoštvom mana, sumnji, strahova, želja…Bračnih nesuglasica, životnih zabluda, prekasnih saznanja…Čitav preobražaj prati trauma i katarza glavnih junaka. Glumci stvaraju dirljivu komunikaciju i empatiju publike koja (neočekivano) postaje dio performansa. Sve vreme traje ta čudna intimnost i bliskost gledaoca i junaka predstave. Aneta iliti Klara izaziva čas smjeh čas suze, transformišući se iz sujetne glumice u ljubomornu suprugu, pa u očajnu heroinu koju je vrijeme pregazilo. Cijelim tokom predstave pitamo se da li su njihove improvizacije smišljene na licu mjesta ili su rezultat posvećenog,izvežbanog rada”, navodi teatrolog, pozorišni i književni kritičar Miroslav Radonjić u osvrtu na ovu predstavu.

Predstva će biti održana u Kulturnom centru “Vrt 369”, u Vojniću, nadomak Novog Pazara, sa početkom u 20.30 sati. Ulaz na predstavu je slobodan.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: