Regija Turska Vremeplov

Prije 110 godina osmanski sultan Rešad započeo posjetu Rumeliji

Prije 110 godina, na današnji dan, 5 juna 1911. godine, osmanski sultan Mehmeda Rešad je započeo tronedjeljnu posjetu Rumeliji. Sultan je tada posljednji put boravio u Solunu, Skolju, Bitolju i na Kosovu gdje je 16. juna obišao turbe sultana Murada i uz prisustvo velikog broja vjernika klanjao džumu. Vratio se u Istanbul 26. juna.

Mehmed V Rešad (2. novembar 1844 — 3. jul 1918) je bio 35. osmanski sultan i 114. halifa islama u periodu od 1909–1918.

Nako mladoturske revolucije predvođene partijom “Jedinstva i naprednjaka” (İttihat ve Terakki Cemiyeti) Rešad je na prijesto došao nakon pobune i incidenta 31. marta 1909. i svrgavanja njegova brata sultana Abdul Hamida II, sa svojih 65 godina.

Prije njegovog proglašenja za sultana osmanska imperija je po drugi put (II Meşrutiyet) postala ustavna monarhija. Njegovo proglašenje za prıjestolonasljednika je imalo za cilj održavanje volje javnosti, dok je praktičnu vlast u svojim rukama imalo nacionalno vijeće, a sultan samo simboličnu ulogu.

On je bio prvi sultan u historiji osmanske ustavne monarhije, dobio je nadimak ,, Ustavni sultan”, iako je nacionalno vijeće vladalo državom, oni su zadržali dinastiju Osmanlija i dozvolili im da imaju sultansko dostojanstvo.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: