Aktuelno Društvo Prijepolje Sandžak

Prijepolje: Zbog droge uhapšen tjelohranitelj lokalnog političara i mutevelija Islamske zajednice u Srbiji (IZuS)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Priboju uhapsili su DŽ. R. (41) iz Prijepolja, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo neovlašćeno držanje opojnih droga i R. B. (31) iz Priboja zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

“Policija je prilikom kontrole u mestu Jarmovac, opština Priboj kod DŽ. R. koji se nalazio na jmestu suvozača u automobilu „golf“, pronašla 32 tablete opojne droge, koje je on prethodno, kako se sumnja, kupio od R. B.”, saopštila je danas PU Prijepolje.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Užicu, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni tužiocu.

– “Mutevelija i tjelohranitelj” osuđivan za teška krivična djela

Večerenje novosti su objavile, kako saznaju, da je uhapšeni Dž.R. blizak prijatelj i član obezbjeđenja Samira Tandira, šefa Opštinskog odbora Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića u Prijepolju.

“Reč je o višestrukom prestupniku, osuđivanom na zatvorsku kaznu za teška krivična dela”, objavile su u petak Večernje novosti, list blizak Vladi Srbije.

Na osnovu Zapisnika javnog izvršitelja od 13.08.2018. godine od izvršnog dužnika Elmedina Bećirovića, inače imama Islamske zajednice u Srbiji (ZuS), a u vezi nasilnog preuzimanja Mahmut begova džamija, u centru Prijepolja 24. jula 2018. godne, Dženan Rondić je prikazan kao mutevelija (upravitelj, predsjednik džamijskog odbora) te džamije.

Prema tvrdnji pripdanika Islamske zajednice u Srbiji Rondić je bio zadužen da čuva preuzetu džamiju, od ranije je poznat policiji i bavio se taksiranjem. Prilikom “čuvanja” džamije policija ga je jednom prilikom pretresla i kod njage pronašla vatreno oružje.

“Džamiju (Mahmut begovu) su preuzeli tako što razvalili vrata i do dana današnjeg nisu izvršili privremenu mjeru da vrate ključeve i objekat Medžlisu IZ-e Prijepolje (Rijaseta IZ-e Srbije). Elmedin Bećirović je tada iz Islamske zajednice Srbije (IZS) prešao u Islamsku zajednicu u Srbiji (IZuS). Zbog toga taj tzv. “imam” i dan danas plaća kazne, čak na hutbama priča džematu kad mu stigne kazna”, rečenoje za SNews.

Podsjećamo da je ranije razrešeni imam Elmedin Bećirović koji se zatekao na mjestu imama ove džamije 24.jula 2018. godine, odlučio je da pređe u Islamsku zajednicu u Srbiji (IZuS).

Kako je tada saopštila Islamska zajednica Srbije, Odbor Medžlisa u Prijepolju, iako je Mahmud-begova džamija sve vrijeme funkcioniše pod okriljem Islamske zajednice Srbije, Bećirović je pokušao da bez saglasnosti nadležnih organa Islamske zajednice Srbije ovu džamiju stavi pod kontrolu Islamske zajednice u Srbiji.

Sud je na prijavu Islamske zajednice Srbije u maju 2019. donio izvršnu privremenu mjeru kojom se Elmedinu Bećiroviću zabranjuje uvođenje trećeg lica u džamiju i izvođenje bilo kakvih radova i promena na objektu džamije. Nakon toga sud je donio drugu izvršnu privremenu mjeru kojom se Elmedin Bećirović obavezuje da vrati ključeve Mežlisu Islamske zajednice Prijepolje kao zakonitom titularu.

Ta sudska odluka do dan nije primjenja prevsahodno iz razloga što policija nije pružila asistenciju.

Dženan Rondić je često viđan u društvu zvaničnika Islamske zajednice u Srbiji i funkcionera Stranke pravde i pomirenja (SPP) i objavio je na društvenim m režama fotografije na kojima se vidi da je u društvu Muamera Zukorlića, Mevluda Dudića, Samira Tandira, Rešada Plojovića i ostalih. Povodom njegovog hapšena nije se oglasio Mešihat Islamske zajednice u Srbiji i Stranka pravde i pomirenja (SPP).

Foto: Islamska zajednica u Srbiji (IZuS), Stranka pravde i pomirenja (SPP), Islamska zajednica Srbije (IZS)

Povezane vijesti

%d bloggers like this: