24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Knjigofil Prijepolje

Prijepolje: Pobuna protiv direktorice, zaposleni prijete štrajkom

Biblioteka “Vuk Karadžić” iz Prijepolja raspisala je konkurs za prijem dva radnika sa visokom stručnom spremom u stalni radni odnos, na pozicijama diplomirani bibliotekar i koordinator digitalnih procesa, što je izazvalo nezavoljstvo zaposlenih, prenosi prijepoljski portal PP media.

Odluka Sabire Hodžić, funkcionerke Stranke pravde i pomirenja, da raspiše konkurs za prijem novih radnika, nedugo nakon što je izabrana na direktorsku funkciju, zabrinula je zaposlene u ovoj ustanovi, zbog činjenice da Biblioteka, kako navodi pp media, nema obezbijeđena novčana sredstva za dodatne plate, pa bi zaposleni koji već rade od jula iduće godine mogli da ostanu bez primanja.

Direktorica biblioteke, Sanira Hodžić

“Zaposleni iz Biblioteke upozorili su nadležene, da će stupiti u štrajk ukoliko odluka direktorice za raspisivanjem konkursa ne bude preispitana. Zaposleni upozoravaju da će obavestiti Tužilaštvo u Prijepolju i sve medije o svim nepravilnostima koje se dešavaju Biblioteci “Vuk Karadžić” čiji je osnivač lokalna samouprava”, izvještava ovaj portal.

Radnici su, upoznaju u tekstu, uputili zahtjev predsjedniku Opštine, načelniku Opštinske uprave, Opštinskom vijeću i Budžetskoj inspekciji, kojim traže da se preispita zakonitost raspisivanja konkursa za prijem novih radnika.

U dopisu dostavljenom nadležnim opštinskim organima, navodi se, između ostalog, da Biblioteka nema obezbijeđena novčana sredstva, niti ima usvojen Kadrovski plan za narednu godinu kojim se predviđa povećanje broja zaposlenih.

Također, u zahtjevu koji je potpisalo 10 radnika, stoji da u Nacrtu odluke o budžetu za 2022. godinu, kojim se predviđa uvećanje sredstava za plate od 7%, nije predviđen novac za zarade novih lica.

Izvor/foto:pp media, Snews,sana

Povezane vijesti

%d bloggers like this: