Aktuelno Društvo Novi Pazar

“Transparentni gradonačelnik” odbio da govori o transparentnosti medijskih projekata (VIDEO)

Nihat Biševac odbio je da odgovori na direktno pitanje da li je pravedno da RTV Novi Pazar već osam godina dobija više od osadmedest posto novčanih sredstava na konkursima za sufinansiranje medija.

Biševac je tu odluku pravdao odlukom komisije, a medije uputio da se žale.

 “Postoje kriterijumi. Imate pravo da uložite žalbu na te odluke. Na vama je da tražite da li su bili u pravu ili nisu””, naveo je Biševac u obraćanju medijima nakon predstavljanja projekta EU “Evropski putokaz”

Na pitanje “jel to pravedno” tvrdi da to mediji treba da dokažu.

Činjenica je da osam godina medij koji je blizak jednoj stranci i njemu lično, dobija više od 80 posto sredstava i da je šest medija zbog toga odbilo novčana srestva.

“To je, ja kažem, komisije odlučuju”, kazao je.

Na opasku da li to znači da on ne odlučuju.

“O čemu ja odlučujem”, potvrdio je Biševac.

Nakon što je dao riječ šefu Odjeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Nikola Bertoliniju, Biševac je rekao da je bio iznenađen pitanjem i nastavio da se obraća ispred kamera.

“Pošto sam malo bio iznenađen, samo bi odgovorio gospodinu Haliloviću .Jeste li vi ranijih godina dobijali sredstva?”, upitao je on

Biševac nije odgovoriio zbog čega osam godina ni jedanput nisu objavili finansijski i narativni izvještaj za bilo koji medij i projekat, niti su javnosti stavili na uvid dio informacija koji se tiču realiziranih projekata.

Nakon insistiranja da odgovori na upit gdje su objavljeni finansijski i narativni izvještaji za sve medije i projekte, uz dobacivanja svojih saradnika, Biševac je novinara Behar TV optužio da je nepristojan.

 “Dođite ovamo pa.., ne budite tako nepristojni, hoću to da kažem. Vi imate sajt, imate sve izvještaje”, ustvrdio je Biševac.

Zvaničnik EU, Nikola Bertolini je u vezi ovakvog postupanja Gradske uprave Novog Pazara kazao da neće komentarisati konkretne slučajeve, ali da je sloboda medija i tretman prema novinarima u temelju evropske zajednice i da pažljivo prate na koji način se novinari tretiraju u zemjama kandidatima.

 “Ne trpimo da se medjima prijeti, da se oni na neki način ugrožavaju. Pratimo situaciju u tom smislu da se ide ka određenoj transformaciji i koja će dovesti do boljeg tretmana medija i civilnog društva. Pažljivo pratimo situaciju”, rekao je Bertolini.

On je predočio da EU kroz projekte nema namjere  želje da zamjene obaveze koje vlasti treba da izvrše. Tražimo pravne osnove za buduću promjenu uslova i u upravo u tom smislu su pokrenuli konkurse za medije koji će ove godine iznositi ukupno million eura.

Nihat Biševac se zvanično predstavlja kao gradonačelnik Novog Pazara, a njegov izbor kao i skupštinsku većinu koje ga je birala, zbog krađe na izborima, negiraju opozicione partije u gradskom parlamentu Novog Pazara.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: