28 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Srbija

Pripadnik “Bijelih orlova” Borislav Gligorević optužen za silovanja Bošnjakinja kod Zvornika 1992.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Borislava Gligorević, zvanog “Beba” ili “Bebo”, rođenog 1971. godine u Snagovu, Zvornik, državljanina BiH i Republike Srbije.

Optuženi se nalazi se u pritvoru.i tereti se da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, te širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika i okoline, u svojstvu pripadnika TO Zvornik, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

“On je optužen da je kao pripadnik jedinice “Bijeli orlovi”, krajem mjeseca maja i početkom mjeseca juna 1992. godine u mjestu Liplje, općina Zvornik, gdje je navedena jedinica držala u nezakonitom zatvaranju više stotina civila bošnjačke nacionalnosti, sam kao i sa drugim pripadnicima jedinice, upotrebom sile i prijetnji oružjem, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje tri žrtve koje su prisilno odvajane od ostalih zatvorenika a često i od djece i porodica, te odvođene u okolne objekte gdje su nad njima počinjeni navedeni zločini”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti za krivično djelo-zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 24 svjedoka, među kojima i 5 svjedoka i svjedokinja pod mjerama zaštite, dva stručna vještaka, kao i više od 70 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji je istu potvrdio.

– Neistraženi slučajevi koji se vezuju za pripadnike ‘Bijelih orlova’,i Dragoslava Bokana

Bijeli orlovi, poznati kao Šešeljevci, Četnici ili Osvetnici su bili srpska vojna formacija u čijem je organizovanju učestvovala Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja, također ratnog zločinca.

Bijeli orlovi su djelovali u sastavu TO Zvornik, učestovale u napadima na Bijeljinu, i Višegrad. Terete se za masakr u Višegradu, masakr u Foči, za zločine u Gacku i drugim mjestima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. U proleće i leto 1992 godine “šešeljevci” su, zajedno sa “arkanovcima” učestvovali u zauzimanu Zvornika i ubistvu više od 300 zvorničkih Bošnjaka. Umiješani su u ratne zločine, od kojih su najpoznatiji izvršeni na području sela Lovas (Hrvatska).

Na čelu Bijelih Orlova bio je Dragoslav Bokan, a njegov zamjenik je bio Milan Lukić.

„Beli orlovi” su umiješani u ratne zločine, od kojih su najpoznatiji izvršeni na području sela Lovas (Hrvatska), te u Foči i Višegradu (BiH). Trojicu pripadnika „Belih orlova” osudio je Tribunal u Hagu – Milana Lukića (doživotni zatvor), Sredoja Lukića (30 godina) i Mitra Vaseiljevića (15 godina).

Pripadnici ove formacije su umiješani i u otmicu i ubistvo 19 putnika iz voza 27. februara 1993. na stanici Štrpci kod Priboja.

„Human Rights Watch” je objavio izvještaj u kome stoji da je Resor državne bezbjednosti MUP-a Srbije (sadašnja BIA) „pomagao u organizaciji i naoružavanju ove i drugih paravojnih jedinica”.

Bokan je posljednjih godina čest gost provladinih medija (Pink i Happy), kao i skupova koje organizira Srpska pravoslavna crkva (SPC).

„Neistraženi ostaju slučajevi koji se vezuju za pripadnike ‘Belih orlova’, Dragoslava Bokana, koje je, po nekim izvorima, činilo militantno krilo Srpske narodne obnove. Bokan, filmski reditelj, danas je na čelu časopisa ‘Rusija danas’, koji izlazi u Beogradu. Odbio je da govori o danima ‘Belih orlova”, objavio je Istinomer.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: