Aktuelno Društvo

Prvo džemre “pada” u nedjelju, 19. februara

Prema muslimanskom takvimu (kalendaru), 19. februara “udara” prvo džemre. Pad džemrea ili pojava novog zračnog vala simbolizira dolazak proljeća, poznat je i kao predznak prestanka hladnog vremena koje postepeno napušta. Vjeruje se da džemre pada u zrak, vodu i tlo u razmacima od jedne hefte.

Razmak između “udara” džemreta je heftu dana, koliko je potrebno da se svaki od tri elementa prirode potpuno “razbude”.

Prvo džemre “udari u havu” (hava – zrak na turskom,) 19. februara i tu već počinje otopljenje zraka – tj, nema više velikih minusa.
Sedam dana kasnije, 26. februara, džemre udara u vodu, koja se, na duže vrijeme, ne može više mrznuti.
Posljednje, treće džemre, u zemlju “puca” 5. marta. Tada, prema predajama, počinje otopljenje zemlje, na kojoj se od tada može sjediti.

Pad džemrea u narodnom jeziku znači buđenje i oživljavanje prirode. Ovo se smatra početkom proljeća i po “udaru” prvog džemreta počnu i najraniji radovi na pripremi proljećne sjetve.

Vjekovima je to narodni kalendar u kojem su ljudi, posebno oni koji se bave poljoprivredom, planirali svoj svakodnevni život prema vremenskim prilikama.

Džemre je turska, odnosno arapska riječ i označava zračni talas ili zračnu struju koja vodi ka postepenom popuštanju mraza i studeni u rano proljeće.

Izraz pada ovdje je zapravo koncept koji opisuje zagrijavanje. Predstavlja oživljavanje zraka, vode i tla, odnosno početak proljeća.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: