20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Reagiranje OCD iz Novog Pazara: Protiv veličanja zločina i zločinaca i fašisoidnog ponašanja navijača reakcije uvijek izostajale, kontinuitet ovakvih incidenata još od 1993. godine

Povodom dešavanja na rukometnoj utakmici Novi Pazar-Crvena Zvezda u Beogradu, organizacije civilnog društva Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Urban-In i KC “DamaD” i Akademska inicijativa Forum 10, najoštrije osuđuju fašističke transparente navijača RK “Crvena zvezda”, na kojima se obećava vječna borba protiv “poturica – izdajnika srpskog roda”, kao i skandiranje ratnom zločincu Ratku Mladiću osuđenom za ratne zločine i genocid nad Bošnjacima.

Novopazarske OCD podsjećaju na kontinuitet ovakvih incidenata još od 1993. godine.

“Posljednjih godina Vladi Srbije su, kako od OCD tako i od političkih predstavnika, upućeni brojni apeli da budu preduzete mjere protiv veličanja zločina i zločinaca i fašisoidnog ponašanja navijača, ali su reakcije uvijek izostajale, a počinioci do sada za ta krivična djela nisu kažnjavani. Zahtjevamo od organa unutrašnjih poslova i pravosudnih organa da preduzmu energične mjere s ciljem procesuiranja onih koji veličaju ratne zločince i počinioce genocida, koji šire mržnju i netoleranciju među građanima/kama, koji promovišu i šire nasilje… Ne smije biti nikakve tolerancije prema zločinima i mržnji! Inicijatori i nalogodavci, kao i izvršioci ovih teških krivičnih djela moraju biti najhitnije izvedeni pred lice pravde”, poručili su iz OCD-a Novog Pazara.

Saopštenjem su uputili poziv najvišim državnim organima da se, kako su podvukle, hitno okrenu suzbijanju nacionalizma, šovinizma i mržnje prema “drugima i drugačijima”.

“Takve pojave smatramo izuzetno opasnim po društvo u cjelini bez obzira s koje strane dolazile. Kako bi retrogradne snage koje propagiraju ovakav način razmišljanja i koje su uzročnici ovakvih incidenata bile pobjeđene, smatramo da sve relevantne državne institucije treba da nedvosmisleno osude ovakvo ponašanje i moraju započeti ozbiljan strateški rad sa, prije svega, mladima na suzbijanju ovakvih pojava na sportskim terenima i svim drugim javnim mjestima”, poručili su predsjednica Sandžačko odbora Semiha Kačar, izvršni direktor Urban-In-a Sead Biberović, direktorica KC “Damad” Zibija Šarenkapić i derektor Akademske inicijative Forum 10 Fahrudin Kladničanin.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: