26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Rekonstrukcija kule Motrilje gotova za dva mjeseca

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i direktorka republičkog Zavoda za zaštitu spomenika Dubravka Đukanović obišli su radove na rekonstrukciji kule Motrilje u gradskom parku, koja će po najavama biti gotova do septembra.

„Dinamikom radova na rekonstrukciji možemo biti zadovoljni. Kula Motrilja je jedan od simbola Novog Pazara, a pored rekonstrukcije ove kule očekujemo i rekonstrukciju Džephane na Bedemu, kao i izgradnju ljetnje pozornice”, poručio je Biševac danas prilikom obilaska radova.

On je kazao da postoji želja da novopazarska tvrđava bude muzej na otvorenom i da se sačuvaju kulturno istorijski spomenici.

„Želimo da, uz podršku Zavoda za zaštitu spomenika, obnovimo sve znamenitosti. Novi Pazar je muzej na otvorenom sa izuzetnim potencijalima“, rekao je gradonačelnik Biševac.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika ne kriju zadovoljstvo, ističući da bi radovi trebalo da se završe do septembra i da su zadovoljni dosadašnjom dinamikom poslova.

„Urađena je statička sanacija koja je bila najvažnija, kako bi se temelji Kule stabilizovali. Trenutno je u izradi hidro – drenažna izolacija, kao i izrada čelične konstrukcije. Ostaju unutrašnji radovi i završetak krovnog pokrivača“, istakla je direktorka Zavoda Dubravka Đukanović.

Ona je navela da će Grad i Zavod zajednički realizovati i čitav niz drugih projekata, od kojih neke već od sljedeće godine.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: